Всеки грък получава SMS с датата за ваксинацията си

Всеки грък получава SMS с датата за ваксинацията си

Коронавирусната ваксина на „Пфайзер“ и „Бионтех“ е на път да бъде одобрена, а гръцкото правителство вече е подготвило план за боцкане на всички граждани. Гръцкият министър-председателят Кириакос Мицотакис обясни бързането от трибуната на парламента с това, че „може би Европейската организация ще даде одобрение седмица по-рано, така че трябва да сме готови“.

Премиерът се описа кампанията, която правителството ще започне за ваксинацията срещу коронавирус, като нарече операцията „Свобода“. „Ваксинацията бележи началото на края на пандемията. Нашата свобода и затова ще я наречем така. Свободата да живеем свободно, а не като заложниците на пандемията, да си върнем живота и да празнуваме през 2021 г. 200 години от нашата свобода като нация. От нас зависи оптимистичният следващ ден, който наистина е в нашите ръце и аз ви призовавам да го изградите с единство“, каза той.

1018 центъра за ваксинация и 65 мобилни екипи са в готовност и ще ваксинират за коронавирус в Гърция. От Министерството на здравеопазването уточниха, че през първата фаза ще бъдат ваксинирани служители от здравната система и уязвимите групи, докато през третата фаза, след февруари, ваксинациите ще започнат за останалите граждани.

Гражданите ще получават SMS относно датата на срещата за ваксина, като ще трябва да я приемат или отхвърлят и да търсят нова дата. След натиска на европейците, ваксината се очаква да бъде одобрена през следващата седмица. Европейската фармацевтична агенция ще заседава на 21 декември, една седмица по-рано от планираното, за да реши дали ваксината „Пфайзер“ ще получи „ОК“, така че процесът на нейното доставяне да започне незабавно. Това означава, че от Коледа, ако бъде дадено одобрение, ваксинациите могат да започнат.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *