Всеки десети ученик и учител с нов таблет

Всеки десети ученик и учител с нов таблет

Поне 10 на сто от учениците и учителите у нас трябва да получат лаптопи или таблети, а 30% от учителите ще преминат обучение по онлайн преподаване.

Това стана възможно, след като Европейската комисия одобри промени по три оперативни програми на ЕС за България, за да бъдат осигурени 75,9 милиона евро помощ за онлайн обучение и осигуряване на топла храна на бедни хора, съобщи БТА.

Така българската програма „Наука и образование“, съфинансирана от Европейския социален фонд и Европейския фонд за регионално развитие, ще бъде допълнена с 56 милиона евро.

Средствата ще са за разгръщането на дистанционното обучение. От Министерството на образованието обявиха през март тази година, че по новия проект „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“ се планира да бъдат купени 80 000 електронни устройства – лаптопи и таблети, които да бъдат използвани при образователния процес в училищата, но и да бъдат раздавани на ученици, които нямат устройства, когато се преминава в онлайн обучение.

Проектът е с бюджет от 109 562 641,93 лева, реализира се по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове, по програмата REACT-EU.

Днес стана ясно още, че Българската програма по фонда за европейска помощ пък ще получи от Европейската комисия допълнително 19,9 милиона евро тази година, за да осигури всеки ден топла храна за 50 000 бедни хора у нас. Еврокомисарят, отговарящ за работните места и социалните права Никола Шмит, заяви по повод на отпускането на средствата за България и Швеция, че коронавирусът постави на изпитание нашата социална структура и засегна най-силно най-уязвимите хора. ЕС демонстрира солидарност, като подкрепя предоставянето на помощ в тези трудни времена и насърчава социалното приобщаване, коментира Шмит.

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра пък изтъкна, че одобрените решения са резултат от добри политически мерки. Те ще осигурят така необходимите инвестиционни ресурси за преминаването към екологично и цифрово възстановяване след кризата с коронавируса, добави Ферейра.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *