Всеки трети палеж на кола – в столицата

Всеки трети палеж на автомобил е регистриран в столицата. Това става ясно от справка от Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) за първото шестмесечие на годината.

Така за периода от началото на 2020 г. до края на месец юни палежите на коли са 154, или което прави по едно подобно престъпление почти всеки ден. 57 от случаите са именно в София. Все пак се забелязва намаление на този вид престъпления, защото за същия период миналата година палежите на автомобили са били 187 в цялата страна, но пък с 10 по-малко в столицата – 47. През цялата 2019 г. пък общо регистрираните случаи на палежи на МПС са 479, а през 2017 г. – 568.

Спадът в броя на извършените подобни престъпления се дължи най-вече на усилената работа на служителите на МВР в това направление, твърди Николай Първанов от сектор „Престъпления свързани с МПС“ към ГДНП. Това се доказва и от повишаващата се разкриваемост на извършителите на тези посегателства.

През 2017 г. тя е била едва 3,8%, а през първата половина на 2020 г. надхвърля 8%

Въпреки това процентът се запазва под 10%, тъй като установяването на самоличността на подпалвачите е изключително трудна. Те умело прикриват следите си и атакуват возила, паркирани на неосветени места, на които няма охранителни камери. В предмета на доказване е пък какво е предизвикало извършването на престъплението.

Най-често палежите на автомобили се извършват с определен мотив – за сплашване или отмъщение.

Подбудите са различни – от ревност и любовно разочарование до разправа с неразплатили се длъжници. Прикриване на кражба от колата също става повод за превръщането й във факла. Такъв бе случаят от началото на май 2020 г., когато 35-годишен мъж от гр. Димитровград бе задържан, след като извършил умишлен палеж и серия от кражби на територията на гр. Хасково. Той запалил кабината на товарен автомобил „Мерцедес Спринтер“ с цел да заличи следи от извършена кражба на CD плеър от автомобила.

Не са рядкост и поръчковите посегателства, както и тези, извършени по чисто хулигански подбуди. При тях обикновено лицата са в нетрезво състояние, наркотична зависимост или страдат от психически проблеми. В повечето случаи подпалвачите действат сами или по двойки – единият реализира инкриминираното деяние, а другият следи за минувачи и униформени.

Самото извършване на престъплението пък специалистите описват като „детска игра“. Всеки може лесно да опожари избран от него автомобил, като се снабди със запалителна течност по желание и я разпространи по леснозапалимите части на автомобила. Подпалвачите разливат горивото или хвърлят парцал, напоен с него, под кората на колата, по двигателя, под калниците и около гумите. Така те постигат по-голяма ефективност и необратими щети.

Изгарянето на автомобила отнема около 5-6 минути

и при пристигането на огнеборците от возилото остава само металната конструкция.

Това е едно от най-лесните за реализиране престъпления, не изисква никакви технически средства или познания и затова и

цената при поръчковите посегателства е много ниска

обясни Николай Първанов. Той бе категоричен, че няма обособени банди, които да си изкарват прехраната с тази престъпна дейност. По негови думи голяма част от криминалния контингент се занимава с палежи, но със сигурност не може да се говори за организирана престъпност с такава насоченост. Голяма част от представителите на „ъндърграунда“ използват този метод за сплашване на конкуренцията. Такъв е и случаят с бандата на боса Димитър Желязков – Митьо Очите.

Свидетели по делото срещу него разкриха, че „хората“ му плащали между 1000 и 1500 лв. за палежи на катафалки, налагайки контрол върху погребалните агенции в Бургас. „Никой не може да развива собствен бизнес без Митьо Очите да разреши това“, твърдеше един от анонимните разпитани по случая миналата година. В последните години обаче се наблюдава тенденцията към

понижаване на случаите на този вид саморазправа

Полицията съветва гражданите да избират охраняеми паркинги, за да се предпазят от посегателства срещу колите си. Когато няма такъв наблизо или водачите не могат да си позволят тази услуга, е добре автомобилът да е паркиран на осветено място, при което има движение на хора. Видеонаблюдението е също ключов фактор, който може да предотврати действията на подпалвачите. Избягвайте позиционирането на возилото около храсти или места, към които няма добра видимост, призовават от МВР.

В Стара Загора отчитат спад,

само 4 инцидента за 6 месеца

В Пазарджик драснаха клечката на BMW, отидоха и още 2 возила покрай него

Рязък спад на палежите на автомобили отчитат от ОД на МВР-Стара Загора, където от началото на годината са регистрирали само 4 огнени инцидента при 10 за 12-те месеца на м.г. При първия, който е на територията на село Опан и е от нощта на 25 февруари, е бил унищожен микробус „Мерцедес“, собственост на 46-годишния Диян Каменов. Според запознати палежът бил дело на Живко И., за когото имало данни, че не за пръв път прави пожари в селото. Мъжът обаче страдал от психично разстройство и след изтичането на 24-часовото задържане по Закона за МВР е бил пуснат на свобода, пише „Монитор“.

Един от най-фрапиращите случаи за подобен вид посегателство в Пазарджик пък бе през май, когато BMW беше изцяло изпепелено в центъра на града. Автомобилът е бил паркиран на ул. „Хаджи Димитър“ и пресечка на ул.“Виделина“ и е собственост на 42-годишния Виктор Хавальов-Валето от Сърница, който живее в областния град. Покрай немското возило са изгорели още „Лада“, също собственост на Хавальов, и „Тойота“, собственост на местен лекар. Цяло чудо е, че не се е взривила газова бутилка в „Лада“-та, за да настане още по-голям огнен ад, коментира потърпевшият притежател на возилата. BMW-то е било закупено от Хавальов за 16 500 лв. и е било с бронирани стъкла. Колата е без застраховка „Автокаско“ и щетите за собственика му са на 100%.

Палиха колите на свидетели по делото „Суджукгейт“

В края на 2018 година в центъра на Добрич бяха подпалени два автомобила, собственост на свидетели по делото „Суджукгейт“, което приключи на първа инстанция преди няколко дни.

Единият от автомобилите е собственост на Кирил Костов, а другият – на Людмил Ганчев. И двамата потърпевши бяха свидетели по делото срещу бившия народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов, известно като „Суджукгейт“. Инцидентите станаха по улиците „Кирил и Методий“ и „Райко Цончев“. Единият автомобил е пламнал в 2.50 часа, а другият – в 3 часа. Пострадали хора нямаше. Имаше съмнения за умишлен палеж. Подпалвачите не са разкрити.

Тогава Кирил Костов коментира случилото се като дело на хора, които го заплашват още от 2016 г. „Пускал съм многократни сигнали до прокуратурата, по които не се работи. Нямам доверие на добричката прокуратура и това, което се случи днес, е точно заради нейното бездействие“, заяви тогава Костов. Той обясни, че колата му не е изгоряла напълно заради случайното преминаване на съсед, който отивал рано сутринта на работа и изгасил пламъците с пожарогасител. От автомобила на Людмил Ганчев са останали само ламарини. Според съсед на Людмил Ганчев колата е била залята със запалителна течност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *