Все повече млади хора се връщат да живеят в селата в Благоевградско

Все повече млади хора се връщат да живеят в селата в Благоевградско

Все повече хора се връщат в българските села през последните 5-6 години. Това каза в интервю за Фокус председателят на Асоциацията на българските села (АБС) Борислав Борисов.

„Темата за обезлюдяването на българските села беше актуална някъде до 2010 г. Тогава имаше една постоянно негативна тенденция на обезлюдяване на селата, особено в някои региони.

През последните 5-6 години може да се каже, че вече имаме и позитивна тенденция, която е свързана и с възвръщането на доста хора към селата.

Тук не става въпрос за хора, които са в пенсионна възраст, а такива в активна трудова възраст“, коментира Борисов.

По думите му това е свързано с увеличаването на различни инвестиции в селата и с това, че хората искат нов тип начин на живот, различен от този, който градовете предоставят.

„Има една засилена вътрешна потребност на все повече хора да избягат от големите и пренаселени градове и да се завърнат и към корените, и към традициите, и да живеят по-спокойно на село“, допълни Борисов.

Той обясни, че най-обезлюден е регионът на Северозападна България, както и части от Централна Стара планина. „На места има и в Югоизточна България трайно обезлюдени села, но на практика броят им представлява един сравнително малък процент.

Аз като председател на Асоциацията на българските села многократно съм акцентирал на това, че не трябва чак толкова негативно да се гледа по отношение на процеса на обезлюдяване“ това, че тези около 170-190 села през последните 10 години са се обезлюдили е нормален процес и на места дори има оздравителен ефект.

Борисов отбеляза, че селата в област Пловдив напоследък се развиват доста добре.

По думите му това е свързано с големите инвестиции в неземеделски дейности, в различни предприятия и услуги. На второ място той постави тези села от област София, а след тях в Ямбол, Стара Загора, Сливен, Русе, Благоевград и Пазарджик.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *