Все по-малко миряни в Рилския манастир заради коронавируса

Почти нулева е посещаемостта след въвеждането на извънредното положение и мерките срещу епидемията от коронавирус в Рилския манастир. Въпреки това монасите се готвят за възкресение Христово, когато очакват да посрещнат повече богомолци. Храмът е отворен всеки ден. Малко са тези обаче, които влизат заради карантината и самоизолацията на хората вкъщи. Прави се редовна дезинфекция в църквата и по молитвените места, както и в музея.

Монасите са създали необходимия ред за спазване на ограничанията заради епидемията. Работи пощенската станция, но само в определени дни, пише кмета.бг. Заведенията и магазините обаче са затворени, както и фурната за хляб и мекици при Самоковската порта.

Предстои среща следващата седмица между представители на полицейското управление в Рила и игумена Адрианаполоски епископ Евлогий. Очаква се за Великденските празници да има миряни, които ще отидат за службата и за поклонение до Рилския манастир. При това положение се прави предварителен разчет на силите и средствата, на броя на полицаите – униформени и цивилни, по охраната. Дядо Евлогий е наел и частна фирма, която следи за реда и правилата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *