Всички българи от Испания и Италия – под карантина

Всички българи, идващи от Испания и Италия, ще бъдат поставени под карантина. Това каза транспортният министър Росен Желязков на брифинг в Министерски съвет. Всеки българин, който иска да се прибере в България, ще може да го направи в понеделник и вторник, след това полетите ще бъдат спрени. След 00:00 часа във вторник има организация с „България Ер“ да се осигурят полети – при необходимост до Италия и до Испания, за да могат наши сънародници да се приберат. Всеки полет, кацащ в България, ще бъде прецизно сепариран.

В БДЖ не се планира редуцирането на влакове. С превозвачите и с кметовете ще се направи преценка за транспортната схема на автобусния състав и да се редуцират линии, ако се налага.

Желязков, както и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, министърът на правосъдието Данаил Кирилов, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на финансите Владислав Горанов представиха пред медиите социално-икономическите мерки, които предлагат за първия етап на кризата с коронавируса.

Πo oтнoшeниe нaличиeтo нa xpaнитeлни зaпacи, миниcтъpът нa иĸoнoмиĸaтa Eмил Kapaниĸoлoв oбяви, чe „ĸaтeгopичнo имa нaлични xpaнa и cтoĸи oт пъpвa нeoбxoдимocт“. „B Mиниcтepcтвo нa иĸoнoмиĸaтa пpoвeдoxмe cpeщa c пpeдcтaвитeли нa пoчти вcичĸи гoлeми вepиги мaгaзини зa xpaни. Πoтвъpдиxa, e нaтиcĸът въpxy мaгaзинитe oпpeдeлeнo e cпaднaл. B cĸлaдoвeтe и мaгaзинитe cтoĸи ca нaлични“, дoпълни oщe тoй.

Министър Росен Желязков заяви, че ще гарантираме спокойното и свободно преминаване на стоки през нашите граници. Мерките, които ще бъдат взети, са свързани с това група от камиони да бъдат групирани и ескортирани, както се прави в момента и от останалите държави по нашите коридори. Целта е транзитният трафик за определен период от време да напусне пределите на страната, както и да зареждат при необходимост и при желание на конкретно определени за това места. Става въпрос за коридорите, които са от сръбска и турска граница, както и от гръцка и румънска граница. В момента няма български камиони, които да са на словено-италианската граница, те се насочват към други алтернативни маршрути, заяви транспортният министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *