Всички губят от COVID-19 с изключение на най-богатия човек в света

Богаташи от цял свят са загубили милиарди долари заради пандемията от коронавирус, но банковата сметка на Джеф Безос е все по-пълна, показва индексът на Bloomberg’s Bilionaires. Неговото състояние се увеличава с 5,9 милиарда долара през 2020 г, което го прави единственият човек в челната петица на Bloomberg’s Billionaires Index, който не е загубил пари, вследствие на коронавируса, през тази година.

Други милиардери, включително изпълнителният директор на Facebook – Марк Зукърбърг, отбелязаха спад в приходите си, тъй като новият коронавирус предизвика безпрецедентна нестабилност на пазара. Поради същата причина милиардерите от цял свят загубиха 7% от общото си състояние през 2018 г.

Само един човек освен Безос в момента е по-богат, отколкото е бил в края на 2019 г. – съоснователят на Microsoft Стив Балмер, сочат първите десет слота на индекса на милиардерите.

Според Business Insider, Безос е най-богатият човек на Земята, a по-голямата част от богатството му произтича от онлайн търговия на дребно през платформата Amazon, която основава в гаража си през 1994 г. Докато други търговци на дребно се борят да “свържат двата края“ и да не уволняват служители си заради епидемията от коронавирус, Amazon регистрира скок в търсенето и наема 100 000 нови служители.

Друг, който печели от кризата с COVID-19, е изпълнителният директор на Zoom – Ерик Юан. Състоянието му е нараснало с над 4 милиарда долара през 2020 г., след като американците започват да провеждат видеоконференции както за работа, така и за да комуникират с близки и приятели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *