Всичко е готово, но… 380 абитуриенти от Дупница няма да отидат на бал на 24 май

Всичко е готово, тоалетите са купени, ресторантите резервирани отпреди януари… и зрелостниците се надяват ако не през юни или юли, то през август да се съберат и празнуват

Над 380 абитуриенти от Дупница няма да отидат на бал на 24 май заради пандемията от коронавирус. Надяват се да облекат болните рокли и костюми през юни или юли, информира в. „Струма“. Много ресторантьори, фотографи, собственици на агенции за украса на тържества… ще се лишат от доходи по време на баловете.

Йорданка Доцина от село Бистрица е абитуриентка от ПГ по облекло в Дупница. Готова е за бала още преди няколко месеца. Родителите й Асен и Рени вече са натрупали опит в подготовката на абитуриентски бал. По-голямата им дъщеря беше абитуриентка миналата година.

„Отпреди няколко месеца съм готова за бала. С родителите ми ходихме да пазаруваме в Северна Македония. За чанта, рокля и обувки платихме 250 лв. Родителите ми капарираха и ресторант, където да посрещнем гостите на изпращането ми на бала”, разказа Йорданка Доцина и допълни:

„От моя клас сме решили да си направим бал през юни или юли. Искаме и ние да изпитаме емоцията, която са изпитали другите, завършили средно образование преди нас. Мечтахме си през годините как ще бъде на бала, къде ще ходим и на втората вечер, но вирусът срина мечтите ни… Сега се подготвям да кандидатствам “Връзки с обществеността” в ЮЗУ”, заяви Йорданка.

Тя и съучениците й имали намерение втората вечер да празнуват в Банско. Съвипускниците им от другия клас кроели планове да празнуват в Турция, но и те остават у дома, докато паднат забраните.

Проучване установи, че още преди месец януари всички ресторанти в Дупница са били резервирани за абитуриентските балове. Някои родители са се отказали от резервацията и парите, дадени като капаро, са им върнати. В един от ресторантите, който е в хотел в центъра на Дупница, всички резервации за баловете са отказани. Обслужващият персонал е пуснат в едномесечен неплатен отпуск.

Близо два месеца ресторантите в града калкулират нулев оборот. Абитуриентските балове са важно перо за ресторантьорите, но тази година ще се лишат от възможността да спечелят. През миналите години в ресторантите бяха обособявани кътове за снимки, за което родителите на абитуриентите плащаха допълнително по 100-тина лв. Сега няма балове, няма и фотографии. Няма работа и за агенциите за украса за тържествата, на които повечето родители плащаха от 100 до 200 лв. за къта в ресторанта, където събираха близките си за бала на детето си.

Хирургът от Дупница д-р Борис Дашков също се е лишил от част от клиентелата заради забраните заради извънредното положение. „Въпреки че абитуриентките на са основната част от клиентките ми, липсата им от началото на годината се усеща. Обикновено напливът от абитуриентки през годините беше от началото на март до деня на бала. Момичетата идваха, за да им правя устните като на Николета Лозанова. Тази година нито едно момиче не е пристъпило прага на кабинета ми, няма ги желаещите за промяна, както бе преди баловете миналите години”, заяви хирургът.

От години дупнишките зрелостници празнуват в Банско две вечери поред. Само възпитаниците на ПГ “Сергей Павлович Корольов”, по-известна като Механото, празнуват в един и същи дупнишки ресторант. Сега и родители, и зрелостници се надяват все пак да има бал – било то през юни, юли или дори август. Всичко зависи от развитието на пандемията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *