Всяка пета нощувка в Банско безплатна

Готови сме да предложим всяка пета нощувка през предстоящия зимен сезон в Банско да бъде безплатна. Това съобщи председателят на Съюза на туристическия бизнес в ски курорта и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Малин Бистрин. Хотелиери привличат туристи и с по-високо качество на услугите.

По думите му

нашенците прекарват средно между 3 и 4 нощувки в ски курортите ни.

Продължителността на престоя на чужденците пък зависи от отдалечеността на страната, от която пристигат. Докато тези от по-близки дестинации идват в България за уикенд туризъм, гостите от далечни страни прекарват между 5 и 7 нощувки у нас.

„Факт е, че има огромен интерес към курорта, в момента в Банско има израелски туристи“, коментира той. Относно твърденията, че именно гостите от Израел ще напълнят хотелите през идната зима, зам.-председателят на БХРА поясни, че за момента резервациите са само на хартия, плащания не са правени. Заради това повечето места за настаняване

предлагат опцията за заплащане до няколко дни преди пристигането

и анулиране на резервацията в последната минута без неустойка.

Бистрин смята, че зимният сезон у нас ще повтори „модела“ на летните месеци. Той е категоричен, че тази година българите ще бъдат гръбнакът на туризма, но се очакват туристи и от останалите балкански държави. Запитвания за резервации има от Турция и Израел.

Припомняме, че Банско се превърна в едно от първите огнища на COVID-19 и градът бе затворен в продължение на 14 дни. След щателна дезинфекция и масирани проверки от държавните институции обаче там вече са готови да посрещат посетители. Това сочат и данните от анкетата на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (БАПМХ), според които

няма нито един случай на заразяване с коронавирус в български хотел.

Във връзка с предложението на Министерството на туризма относно въвеждането на национално меню в хотелите и ресторантите у нас, Бистрин заяви, че Банско традиционно залага на регионалните ястия и напитки, за да привлече туристи. Най-предпочитани от чуждестранните гости са месните деликатеси като бабек, капама и чомлек.

Освен от кулинарния туризъм, българите и чужденците могат да се възползват от възможността да практикуват редица зимни и летни спортове, колоездене, винен туризъм, голф и СПА туризъм.

Италианска машина дезинфекцира кабинковия лифт в курорта

Имаме специална инсталация от Италия, която дезинфекцира кабините на лифта ежедневно, действието й е 18 часа. Това съобщи за „Монитор“ маркетинг директорът на концесионера на ски пистата в курорта Иван Обрейков. По думите му се очаква ски сезонът в Банско да започне по график – в началото на декември. Цените на дневната карта пък ще варират в зависимост от сезона.

До 19 декември (слаб сезон) ще броим около 30-35 лв., разходката с лифта за малчуганите под 7 години ще излезе едва левче. През силния сезон картата за възрастни ще струва малко под 70 лв. или двойно повече. Сред задължителните изисквания за затворените кабинкови лифтове са носенето на маска и спазването на социална дистанция от поне 1 метър. Същите правила ще важат и за опашките за седалковите линии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *