Възпитаникът на Гимназията по транспорт в Дупница Слави Мешинков прави пици в Лондон

34-годишният Славчо Мешинков е роден в дупнишкото село Бистрица. Завършил е ПГ по автотранспорт в Дупница, но от 5 г. е в Лондон. Работи в пицария, признава, че е готов е да се върне в родината, ако нещо се промени към по-добро.

– Здравей, Славчо! Къде те откривам в неделния ден?

– Откриваш ме на работа в една пицария в Лондон. Работя като помощник-пицар. Работата ми харесва.

– Завършил си за шофьор, а месиш и печеш пици?

– Правенето на пици по ми е присърце, отколкото да съм зад волана по цял ден.

– Къде и кой те научи на занаята?

– Научи ме един поляк. Аз започнах работа в една верига пицарии в Англия като чистач, от най-ниското стъпало. Главен пицар беше един поляк. Той ми предаде тънкостите на занаята. Беше работил в Италия като пицар. Там се е учил. И лека-полека се издигнах. В момента съм помощник-пицар. В Англия много се консумира пица, лазаня… все италиански храни. Ядат и много риба. Англичаните не готвят по домовете си, купуват си храна от ресторанти. Поръчват си я по интернет, има такава опция на мобилните телефони, само с докосване на дисплея на исканата храна се дава заявка. Плаща се с карта. По време на пандемията се въртеше голям оборот. Първите два-три месеца ресторантите работеха само за вкъщи с намален персонал.

– Спомена пандемията. Ти ходеше ли на работа? Плащаха ли ти някакви помощи?

– Не бях на работа, но държавата ми отпускаше помощ от 80% от заплатата. Моята заплата е 1400 паунда на месец и получавах по 1200 паунда помощ. Даже успях малко да спестя от помощите. Работя по 45 часа на седмица. Сметките за ток се повишиха, но стоях вкъщи и не харчех много пари. Трябваше от април месец да ни увеличат заплатите, но коронавирусът прецака всичко. Два месеца в градския транспорт в Лондон се пътуваше безплатно.

– Как е след Брекзит? Нещо промени ли се за имигрантите?

– Не усещам някаква промяна спрямо нас, но след Брекзит цените на хранителните продукти скачат, 1 кг хубава кайма се продава вече по 12 паунда. Увеличението, пресметнато в български левове, е с 12 лв. повече за кг. Хлябът скочи с 30 пенита, което се равнява на 60 ст. Но това е за всички хора в Англия.

– Какви мерки за безопасност се спазват срещу коронавируса в Англия?

– Като навсякъде по света. Маските са задължителни. При влизане в големи магазини се измерва температурата и се пускат по не повече от 10 човека. Навсякъде има разлепени афиши, които напомнят за коварната зараза. През първите два-три месеца не излизах от квартирата, освен веднъж на ден, и то само до най-близкия магазин. Сега мерките са по-разхлабени, но се спазват стриктно, иначе се налагат глоби.

– Да те върна пет години назад… Защо тръгна на гурбет в чужбина?

– Тръгнах да си търся работа в Англия заради повече пари. За по-добър живот, да помагам на семейството си… Тук изкарвам пари, помагам и на родителите си, но нямам време за социален живот. Работя по 45 часа на седмица. На 34 г. съм и започнах да мисля за семейство. Следя протестите в България и ако се подобри животът, обмислям да се върна. Искам да живея в родината си, да имам време и за себе си, но с ниски заплати и без пари не се живее. Надявам се нещо да се промени към по-добро. И тук, в Англия, не е лесно, и тук има проблеми. Ако се наложи да ходиш при лекар специалист, трябва да чакаш с месеци, но пък административните услуги са им на ниво. Всичко се праща по интернет, не ходиш да се молиш на чиновници и в определен срок ги получаваш готови. Надявам се така да стане и в България. Дано има промяна и тя да е за добро.

в. „Струма“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *