Вярата на банскалии е силна, строят нов храм край града

Нов православен храм ще бъде построен край град Банско от местни жители. Параклисът ще се изгради върху старите основи на църква, която е носила името на свети Атанасий Велики, но е била съборена от турците. Молитвеният дом ще посреща миряни благодарение на ктиторите – съпрузите Петър и Лиляна Глушкови, които имат двама синове, а единият се казва Атанас.

„Преди време те споделиха с мен своята идея да построят храм, който ще е с размери 5 метра на 8 метра. Получиха разрешение за строителството от Община Банско и вече положихме основния камък. Поръсихме основите със светена вода”, заяви иконом Георги Касапинов. Той сподели че до турското робство само в землището на Банско е имало 33 църкви, но те са съборени. Знае се обаче къде е бил всеки един от тези храмове. На местата им са поставени мраморни плочи с надписи.

„Старите свещеници някога ни заръчваха да се опитаме да възстановим част от тези църкви. Радвам се, че все повече мои съграждани се обръщат към вярата и строят храмове. Аз също мога да облека работните дрехи и да помагам за строителството на светата обител, която ще носи името на свети Атанасий Велики”, каза още отец Георги.

Свещеникът разкри, че до края на месеца ще е напълно готов параклис, направен изцяло от дърво, който се намира Пирин планина. Преди време банскалии решили да използват само дървен материал, за да е в тон строежът с вековната гора наоколо. Затова храмът е направен само от дървени трупи. Светата обител се намира високо в планината, където се разделя пътят за двете хижи – „Бъндерица” и „Демянишка”, пише Илинден прес.

Новият параклис е изграден върху някогашните основи на църквата „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат”, като ще носи същото име. Банскалии се надяват, че скоро Неврокопският митрополит Серафим ще освети храма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *