Вятър остави без дом щъркели в Кюстендил

Вятър остави без дом щъркели в Кюстендил, алармираха местни жители. Гнездото, което се намира на изхода на областния град, е разположено на електрически стълб и е изцяло продънено. „Много тъжна гледка. Видях 6 щъркела да обикалят по поляните край язовира Дренов дол. Няма къде да се настанят. Дано от електропреносното дружество предприемат мерки, знаем, че те поставят специални платформи и преместват гнездата от стълбовете“, коментира кюстендилката Веска Димитрова.

За проблема вече са сигнализирани компетентните институции, като очакванията на кюстендилци са по-бързо да бъдат предприети мерки, за да не избягат щъркелите в други градове.

„Те са единствената ни надежда и радост сега в това трудно време. Остават си символ на надеждата. Ето, че в Дупнишко бяха възстановили едно гнездо и то много бързо. Дано и при нас се случи в най-скоро време“, коментираха кюстендилци в социалните мрежи.

Други пък видяха поличба в продъненото гнездо. „Самата дупка в гнездото наподобява картата на България. Има поличба в това нещо. Вятърът сам е успял да направи тази форма, защо ли само можем да гадаем“, обясняваха още местните жители.

През последните години все повече щъркелови гнезда се оказват на електрически стълбове, сочи статистиката на Българското дружество за защита на птиците. Така пернатите сами се излагат на смъртен риск, често засягащ и двойката, и малките в гнездото. „Гнездата опират до жиците и при дъжд клечките правят късо съединение между проводниците. Резултатът е само един – токов удар и изгаряне на гнездото. Дружеството започна да работи за спасяване на тези иначе обречени гнезда“, коментираха още специалистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *