В Англия се готвят за нов ужас, строят полеви морги

В Англия се готвят за нов ужас, строят полеви морги

На поне три места във Великобритания започна изграждането на полеви морги, тъй като има опасения, че смъртните случаи от коронавирус ще стигнат до 2000 дневно. Една от тях вече е готова в графство Съри, което е сред най-засегнатите от епидемията. Това се налага, тъй като съществуващите морги са пълни, като повече от половината от починалите са от COVID-19.

Главният медицински инспектор на страната Крис Уити предупреди, че следващите седмици ще са най-опасните в историята на британското здравеопазване и призова хората да останат в домовете си. Последните модели за разпространение на пандемията показват, че един на всеки 50 души е пипнал COVID, а в някои лондонски квартали дори един на всеки 15.

Уити обаче предупреди, че Обединеното кралство е далеч от достигане на стаден имунитет и затова е много важно в момента да се спазват наложените ограничения и да се провежда максимално бързо кампанията по ваксиниране. Тя започна в понеделник, като се използват стадиони и големи зали, за да бъдат обхванати 15 млн. души до средата на февруари.

Анонимни медицински лица обаче разкриха пред медиите, че е имало срив в интернет системата за регистриране на повиканите за инжекция, което е довело до оставане на неизползвани дози и за да не ги изхвърлят, е трябвало да се обаждат на познати, ако искат да ги получат.

Голяма инвестиционна компания предложи 5000 паунда дарение на една от здравните служби, за да включи служителите й в списък на желаещи да се ваксинират с останали дози в края на деня, но офертата й бе отхвърлена, тъй като на този етап ваксините са само за хора над 80 г. и за медици на първа линия. Здравният министър Мат Ханкок обяви, че целта е да бъдат ваксинирани всички над 50 г. до есента.

В момента британските болници трябва да се справят с около 30 хиляди заразени при 18 хил. в най-тежките дни по време на първата вълна на епидемията през април. На някои места се наложи количеството кислород, с което се подпомага дишането на пациентите, да бъде намалено, тъй като са започнали трудности с доставянето му.

В петък бяха регистрирани 1325 смъртни случаи от вируса на Острова, което е най-големият дневен брой от началото на епидемията. Общо над 81 хил. са починали.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *