В Банско питат: Поставените под карантина имат ли право на болничен?

В Банско питат: Поставените под карантина имат ли право на болничен?

По данни на РЗИ, от направените през последните дни тестове за Covid-19 на жители и пребиваващи в Банско, положителните проби са 3. Всички останали проби са отрицателни. Едната положителна проба е на сезонен работник, който не е от гр. Банско. 50-годишният мъж е хоспитализиран в МБАЛ Разлог преди няколко дни.

Друг положителен тест е на млада жена. Тя е без симптоми, поставена е под домашна карантина. Третата положителна проба е на 75-годишна жена от гр.Банско, която също е под домашна карантина. Състоянието и на тримата е сравнително добро. Установени и поставени под карантина са контактните лица на заболелите, пише Илинден прес.

От Община Банско припомниха в своя официална позиция, че всички в града търпят не само морални, но и значителни финансови щети заради двуседмичната карантина, в която всички жители проявиха дисциплинираност и отговорност.

„Затова настояваме при взетите извънредни мерките и за извънредни компенсации, отнасящи се за периода на карантина. Настояваме, например, за отговор на въпроса, който поставихме пред редица институции: “Имат ли право поставените под карантина в града (т.е. всички работещи жители) на болнични листове за периода на карантина?” Никоя от отговорните институции не е отговорила на писменото ни запитване. Издадено е само устно разпореждане от представители на НОИ – Благоевград до общопрактикуващите лекари за неиздаване на болнични“, уверяват от общинското ръководство.

Кметът Иван Кадев благодари на всички местни лекари, че се грижат неуморно и в риск, за здравето на всички жители на град Банско. „Нека те не бъдат обект на напразни обвинения, а да бъдат оценени като високи професионалисти“, призова градоначалникът.

„Надяваме се, че настоящата епидемиологична обстановка в Банско е показател за правилните мерки, които бяха приложени по време на карантината и продължаващото извънредно положение, както и тяхното стриктно спазване. И за да бъдем по-точни и да помогнем и на други хора – настояваме при първа възможност да бъде направено широко изследване на цялото население в града. Нека да продължим да бъдем отговорни, за да бъдем здрави и да работим за нашето Банско като курорт на европейско и световно ниво. Банскалии доказахме, че можем да сме отговорни. Държавата показа, че може с твърда ръка да наложи крайни мерки за справянето с проблема COVID – 19 в Банско. Така нека да покаже твърдост и решителност и в подкрепата на Банско за бъдещото му развитие“, допълва кметът на Банско.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *