В Благоевградско: 20 заболели, 3 жертви, 16 без симптоми и 8 напълно излекувани

В Благоевградско: 20 заболели, 3 жертви, 16 без симптоми и 8 напълно излекувани

С общо 20 заболели от коронавирус Благоевградска област посрещна Великден и, както намекват от националния щаб – пика на пандемията. Само толкова са случаите, в които Националната референтна лаборатория е потвърдила положителните им проби за COVID-19, и единствено те са в официалните списъци на жертвите на вируса, с които всеки ден ни запознава ген. В. Мутафчийски, пише в. „Струма“.

Според Регионалната здравна инспекция в Благоевград, която отговаря за 310 000-ото население на областта, добрата новина е, че при 16 от заболелите симптоми за вирусното заболяване или е нямало, или са били слаби, и хората са оставени на лечение по домовете си и 28-дневна карантина. От тях до момента напълно излекувани са 8 лица.

Починалите са 3-ма – това са 73-годишната жена от с. Горно Драглище и 53-годишната й дъщеря – и двете асматички, както и мъж от Банско, за когото облаче от местния оперативен щаб продължават да твърдят, че не е имал коронавирус. И трите случая са от края на март месец.

Междувременно се оказа, че първият случай на вирусното заболяване в областта – 9-годишното англичанче, което почиваше със семейството си в Банско, всъщност е правописна грешка – според официално писмо на шефа на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в отговор на питане по Закона за достъп до обществена информация на банскалийката Рая Колева-Вълкова „центърът не е докладвал за положително изследване – ПВР за COVID-19 на 9-годишно дете от Великобритания.

Изнесените данни се разминават поради грешка в изписването на идентификационния код на възрастен британски гражданин”. Писмото е с изходящ номер 100-128/9.4.2020 и бе пyбликувано във Фейcбyк гpyпата „Щом си за Банско, си тука”.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *