В Благоевград забраняват струпването на хора, термокамера в Симитли, ромските махали в Петрич под надзор

По заповед на кмета инж. Румен Томов и с решение на Кризисния щаб в Община Благоевград, във връзка с усложняващата се епидемична обстановката, свързана с разпространението на коронавирус в страната, се забранява струпването на хора в парковете и градинките, както и събирането на повече от двама възрастни хора на открити и закрити места.

Забранява се достъпът и ползването на детски и спортни площадки, на беседките и междублоковите пространства, както и дворовете на училища и детските градини.

Мярката важи от днес. Екипи от община Благоевград, ще следят за спазване на разпореждането. Всички домоуправители се задължават да предприемат действия за организиране на засилена дезинфекция на общите части на сградите.

Община Благоевград въвежда допълнителни противоепидемични мерки за овладяване на разпространението на коронавируса.

Кметовете и кметски наместници на 21-те населени места на територията на община Благоевград са запознати с разпореждането на община Благоевград.

Община Симитли ще постави днес термокамера в сградата на кметството. Всеки служител и посетител ще може да премери температурата си, ако пожелае.

През деня пък специализирана фирма ще направи професионална и обстойна дезинфекция във всички населени места. „Ще се третират обществени места, зелени площи, центровете на селищата. Разпоредих на служителите в отдел „Екология” дап наемат най-добрата фирма за дезинфекция с най-добрата техника. Не пестим средства, когато трябва да гарантираме здравето и живота на хората”, коментира кметът на община Симитли – Апостол Апостолов. Той апелира за разум и призовава всички да бъдат отговорни към себе си и околните, за да бъде бързо преодолян този труден период.

„Всеки един от нас трябва да следи дали се спазват правилата и мерките в условията на извънредно положение по преодоляване на негативните последици от разпространението на заболяването. Задължително е да изпълняваме изискванията на 100%. Без никакви компромиси“, категоричен е Апостолов.

Поради множество сигнали на звено „Общинска охрана“ и граждани на Петрич, че живущите в ромските квартали 182 и 37 се движат на групи, кметът Димитър Бръчков разпореди засилени мерки относно спазването на ограниченията за излизане, когато не е наложително.

Служители от общинската охрана и полицията ще осъществяват стриктен контрол по улиците „Елтепе“ и „Солунска“ (до двата ромски квартала) в град Петрич и няма да допускат движението на групи хора от ромските квартали, както и организирането на частни мероприятия с масов характер. Ще бъде допускано отиване на работа, хранителен магазин, аптека или банка, но не и на групи. Режимът ще важи и за нощните часове.

„Ограниченията са в сила за абсолютно всички граждани, никой няма право да прави демонстрации или да проявява безотговорност. Задължително е и спазването на срока на карантината за всички завърнали се от рискови държави. Нека сме отговорни и съзнателни – към себе си и другите“, призовава кметът Димитър Бръчков и допълва, че самоизолацията е особено важна в този момент. Остава в сила забраната за струпването на хора в градинки, както и ползването на детските площадки.

Днес след 17.00 ч започва дезинфекцията на улиците в град Петрич и селата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *