В Дупница търсят лекари, дават по 100 лв. на дежурство

Откритият преди седмица триажен кабинет в Дупница търси спешно лекари. На дежурство общината дава по 100 лева, но достатъчно желаещи медици няма. Затова доброволци се включват, за да помагат на дошлите със съмнения за COVID-19.

Рано тази сутрин д-р Антоанета Брисова идва за поредното дежурство. Тя е кардиолог и в момента е в отпуск, по време на който е решила да помага тук.

12- часово дежурство, при непрекъснат поток от пациенти, натоварено е, споделя тя.

До днес направените безплатни тестове в триажа са 320 – половината са положителни. Липсата на лекари обаче е осезаема. Затова от общината отправиха апел към всички медици на територията на Дупница.

Да бъдат така добри и хуманни да поемат смени в кабинета, това се заплаща, не е без пари, заплащането го поема общината, подчерта зам.-кметът на община Дупница Крум Милев пред Bulgaria ON AIR.

Малко са лекарите като д-р Борисова, които имат готовност да се отзоват. Кабинетът беше открит в събота със заявка през него да минават хора, притеснени за здравето си. Доброволци изпълняват функциите на администратори.

От лекарския съюз в Кюстендил призоваха личните лекари да дават по едно дежурство в месеца, за да се обезпечи работата на кабинета. Дали ще се отзоват медици, ще стане ясно в понеделник. Дотогава дежурствата са осигурени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *