В знак на протест: Кюстендилец сгази половин тон череши

Кюстендилец сгази половин тон череши в знак на протест срещу ниските изкупни цени. Клипът на Костадин Костадинов обиколи социалните мрежи, а поводът за демонстрацията от негова страна станаха цените от 80 ст., на които приемат продукцията по пунктовете.

„При положение, че плащаме на берачите по 40 ст. и дадем за 80 ст. за кг продукцията си, какво остава за нас. Дали обработката, пръсканията, какво покрива всичко това? Трудът ни остава на вятъра, по-добре човек да ги сгази отколкото да се подиграват с труда ни“, коментираха и колеги на Костадинов.

Ден след неговата демонстрация последва и организиране на протест. Този път организатор е Иван Иванов, който призова всички производители на сладкия плод да се съберат в събота (27 юни) от 12 часа на площад „Велбъжд“ и да изсипят по една касетка череши в знак на протест. Все още не е ясно дали в недоволство ще се включат земеделските производители от региона, но е факт, че ниските изкупни цени отново ще принудят местните овощари да ги пратят в казаните за ракия.

„Каква ми е сметката да ги продавам, те имат безумни изисквания. Трябвало да са с размер не по-голям от 22-милиметра. Ми сега аз ще взема една по една да ги меря, за да е доволен италианеца, който изкупува в нашия регион“, обяснява и Петър Георгиев от Кюстендил.

В началото на месеца стана ясно, че изкупната цена е около 0,80 лв. за килограм, което е голям спад спрямо други години, когато тя е варирала между 1 лев и 1,20 лева. Като причина изкупвачите посочват COVID-19. Приблизително 7000 тона е черешовата продукция в Кюстендилско. Производителите питат къде ще отиде тя? Те не разчитат и на по-висока цена за по-късните сортове, след като практиката показвала, че по-високите цени са в началото на кампанията. Ако преработвателите са презапасени още отсега, няма как интересът и съответно цената да се повишат, казват още кюстендилци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *