В Италия става страшно: Жертвите отново нарастват

Починалите от коронавирус в Италия се увеличиха с 602 днес, което е с 36 повече в сравнение с понеделник, информира „Ройтерс“.

Общо в страната вирусът е отнел живота на 21 067.

Втори ден поред се увеличават починалите, но е регистрирано забавяне на новозаразените до 2972 от 3153, което е най-ниското ниво от 13 март.

Общо в страната са потвърдени 162 488 заразени с коронавирус, включително починалите и 37 130 оцелели. Вчера броят на възстановилите се беше 35 435.

3186 души са в интензивно отделение днес в сравнение с 3260 в понеделник – 11 последователни дни на спад.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,77 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 111 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет „Джон Хопкинс“ показват над 1,93 млн. случая и над 120 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 464 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет „Джон Хопкинс“.

Най-тиражираният италиански всекидневник „Кориере дела сера“ пресметна днес, че броят на жертвите на коронавируса в Милано вече е по-голям от този на загиналите в града от страховитите съюзнически бомбардировки през цялата Втора световна война.

С тази разлика, че от началото на епидемията на „Ковид-19“ до днес, тоест само за месец и половина, починалите от болестта във финансовата и индустриалната столица на Италия са към 2100 души, докато от 1940 до 1944 г. или за четирите години на експлозии и разрушения, са били убити малко по-малко от 2000 мъже, жени и деца. Като и сега, и преди близо осем десетилетия, става дума единствено за предали Богу дух мирни жители.

В дописката си за жестокостта и на двете бедствия „Кориере дела сера“ припомня, че над Милано през Втората световна война английските и американските бойни самолети изсипват повече бомби, отколкото над всички останали италиански малки и големи градове. Както е известно, фашистка Италия е била съюзник на нацистката Германия и съответно враг на антихитлеристката коалиция, но съюзниците не са пестили разрушителните си сили най-вече срещу Милано. Не само защото в главния град на Ломбардия и на времето са били концентрирани важни военни и граждански заводи, но и защото Лондон и Вашингтон са искали чрез несгодите на войната да подтикнат местните жители на бунт срещу прохитеристкото правителство на Бенито Мусолини. Комуто Милано за жалост остава вярно чак до май 1945 г., независимо от ужасния факт, че шест месеца преди това летящите американски крепости “B-24” изсипват по погрешка 224 кг експлозив над едно първоначално училище и развалините погребват 184 деца, 14 преподаватели, директорката и четири чистачки.

Колкото и да е неприятно, но причините за изпепеляващата ненавист от едно време срещу Милано и безмилостното върлуване сега в града на новия коронавирус, май се покриват напълно. И преди Втората световна война, и преди нашествието на заразата, Милано е най-проспериращият град на Италия и един от най-развитите и уредените в Европа. Милиони благоговеят пред него, желаят го, посещават го, но изглежда отрицателната енергия на съществувалата едновременно с обичта завист, е била много по-силна от нея. И сега тази енергия продължава да мъчи и да руши, вкарвайки всеки ден в болниците хиляди миланчани и уморявайки на всеки 24 часа между 250 и 300 коренни жители. За разлика от другите големи градове на Апенините, където коронавирусът вече не върлува така свирепо и хората започват полека – лека да си отдъхват от него макар и под карантина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *