В КАТ-Благоевград чакащите за шофьорски книжки са повече от тези с глобите

В КАТ-Благоевград чакащите за шофьорски книжки са повече от тези с глобите

Има ли наплив на шофьори, които да плащат висящи глоби в КАТ – Благоевград. Репортерска проверка на място вчера показа, че няма големи опашки. Пред гишето за плащане на фишове се бяха наредили 5 човека, много повече бяха чакащите за смяна на шофьорските книжки с изтекъл срок.

„Тук съм да платя 280 лв. глоба за превишена скорост. Засечен съм от камери преди време, когато съм ходил до родителите на жена ми в Свиленградско. Получих призовка и реших да платя, а не да обжалвам акта, тъй като много ще се проточи във времето, а съм международен шофьор и с това си изкарвам хляба”, обясни един от чакащите пред в. „Струма“.

Друг пък заяви, че е дошъл на място да провери дали има глоби, тъй като и той планирал пътуване в Гърция и не искал да рискува да бъде върнат на ГКПП – Кулата.

Около 10 минути отне плащането на дължимите суми през ПОС терминала на шофьор, който обясни, че завчера бил засечен за неправилно паркиране на пазара. При проверка в системата на МВР пътният полицай установил, че има висящи глоби, и го подсетил да ги погаси, за да няма проблем на границата. След като се разплати, шофьорът показа справка за дължимите глоби по фишове. „Вижте, тук са посочени 6 глоби, които са 160 лв. общо, а ми взеха повече, без да разбера защо“, казва той, след което маха с ръка и бърза да си тръгне, защото му предстои пътуване.

На опашка, но за смяна на свидетелство за управление на МПС, се е наредил ексобластният управител на Благоевград и бивш общински съветник Валери Смиленов. „10-годишният срок на шофьорската ми книжка изтича на 14 юли, но аз реших да го направя по-рано, а не в последния момент. Така съм научен – да бъда дисциплиниран и изряден, аз имам златен талон като шофьор“, с гордост обяснява Валери Смиленов.

Той прави компания на Красимир Костадинов, който от доста години живее в Испания и също дошъл да си поднови шофьорската книжка. 61-годишният благоевградчанин чака на опашката да получи нужните документи, след това излиза навън на въздух да ги попълни и после отново се нарежда на опашката, за да ги внесе.

„Няма струпване пред гишетата на КАТ за плашане на глоби, тъй като това може да стане директно на границата“, заяви пиарът на ОД на МВР – Благоевград Йорданка Шаркова. Освен през ПОС терминал в КАТ плащането на глобите става по банков път, чрез онлайн банкиране, чрез пощенски запис, чрез офисите на системи за бързи плащания.

От вчера започнаха масирани проверки на шофьорите на ГКПП – Кулата, след като Гърция отвори границата за български леки автомобили. От Пътна полиция обясниха, че на границите ще бъдат предприети организационни мероприятия, които да облекчат чакането при проверка на данните. Ако шофьорът има дължими глоби, ще се отнемат книжката и свидетелството за регистрация, а автомобилът се спира от движение, но само ако водачът е и негов собственик.

За неплатени глоби към МВР на границата ще бъдат проверявани и пътниците в автобусите. Ако обаче се установи, че имат неплатени глоби, те ще могат да продължат пътуването си в чужбина, но ще бъдат предупредени, че дължат суми на МВР. Ако се установи, че имат неполучени наказателни постановления, на границата ще получат призовки да се явят в съответното районно полицейско управление, за да ги получат. Ако имат невръчени електронни фишове, те ще им бъдат връчени още на граничния пункт. При плащане на глобата чрез онлайн банкиране или ПОС терминал плащането ще бъде отразявано веднага в системата на МВР.

Заради неплатени близо 110 милиона лева от пътни глоби за последните 4 г. от МВР предлагат изменение на Закона за движение по пътищата с цел прилагане на по-бързи процедури за тяхното налагане. Идеята е за всички нарушения да се издават фишове, а актовете да отпаднат. Най-спорната част от проекта е фишът да се счита за връчен, дори нарушителят да не бъде открит. В момента за по-леки нарушения се издават фишове, а за по-тежките актове.

Глобите в актовете се определят в наказателни постановления от началниците на КАТ и винаги се връчват лично на нарушителя. Чести са случаите, при които административнонаказателната отговорност не може да бъде реализирана поради изтичането на давностните срокове и във връзка с невъзможността да бъдат открити нарушителите, за да им бъдат връчени наказателните постановления. Това несъмнено поражда чувството за безнаказаност, води до увеличаване на пътнотранспортния травматизъм и неизпълнение на целите на ЗДвП – да се опазят животът и здравето на участниците в движението по пътищата, считат вносителите на законопроекта.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *