В кризата: Братя фермери продадоха 200 агнета за по 7 лв./кг за Великден

Добри продажби на агнета за Великден отчетоха братята фермери от с. Ресилово, община Сапарева баня, Кирил и Георги Евтимови. Двамата очакваха вяла търговия поради социалната изолация на хората заради коронавируса и забраната за масови събиряния, информира в. „Струма“. След като теглили чертата в края на кампанията, фермерите отчели, че са продали за по 7 лв./кг живо тегло около 200 агнета за празника от стадото, което наброява 400 овце.

”Останаха ни 50, но тях ще продадем за Гергьовден, надявам се. Имахме клиенти от София, Дупнишко, от селата в община Сапарева баня… Някои клиенти искаха да заколим агнетата, да ги почистим и да са готови за фурната. Правехме го пред тях, за да са сигурни, че агнето не е подменено с по-дребно. Клиентите доволни – и ние сме доволни.

С част от парите от продажбата на животните ще купим храна за стадото, която в момента не достига. На ден за изхранването на 400 овце са необходими най-малко 20 бали сено сутрин и още толкова вечер. В момента една средна по големина бала се продава за по 4 лв. бройката. Към сеното се прибавят и още 8 чувала фураж, за да са добре нахранени овцете и майките да имат достатъчно мляко да изхранят агнетата”, прави рекапитулация Евтимов.

Неговият колега, фермерът от Кочериново Георги Пандурски, се оплака, че търсенето при него на агнета тази година било доста по-слабо от минали години, въпреки че предлагал животните на възможно най-ниска цена – 6 лв. за кг живо тегло. Той отглежда 900 овце и 150 крави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *