В Кушадасъ очакват наплив на туристи от България през юли

В Кушадасъ очакват наплив на туристи от България през юли

След отмяната на карантинните мерки заради коронавируса от 1 юни отвориха врати много хотели и почивни комплекси в морските курорти на Турция, пише БТА.

Един от тях е Кушадасъ, известен център на турския туризъм, където почиват милиони туристи от чужбина и от страната. Преди епидемията от Ковид-19 сезонът тук започваше през април и приключваше към края на октомври.

Президентът на Асоциацията на хотелиерите и инвеститорите Таджеттин Йозден посочи, че след два месеца и половина, през които хотелите и почивните комплекси са били напълно затворени, сега те са възобновили работата си при нови изисквания заради коронавируса, обявени за задължителни от Министерството на туризма и културата.

Предназначените за общо ползване съоръжения като басейните, плажовете, ресторантите, лобитата и рецепциите са били дезинфекцирани основно. Ще работят само хотелите и комплексите, които са получили здравен сертификат от Министерството на туризма и културата. Измерване на телесната температура на гостите, намаляване на масите в ресторантите и заведенията и дистанция между тях, задължителна употреба на маски, дистанция между шезлонгите и чадърите на плажа са сред доста дългия списък от изисквания. Мнозинството от хотелите ще работят с половината от капацитета си. Редица изисквания са въведени и за персонала – хигиенни мерки, избягване на контакт с гостите и т.н.

“След извършените проверки се установи, че повечето хотели и комплекси са готови да отговорят на изискванията. Но месец юни се очаква да премине при слаба заетост. От чужбина очакваме наплив през месец юли, след подновяването на полетите по международните дестинации. Индексът на предварителните заявки от чужбина показва, че от юли до септември в Кушадасъ ще има доста активен туристопоток от чужбина”, казва ръководителят на асоциацията.

Според председателя на комисията по туризъм към община Кушадасъ Фахреттин Чичек от месец юли очакват активен туристопоток от чужбина, на първо място от България и Румъния.

“Българските и румънските туристи са традиционен контингент на нашия курорт наред с другите европейски държави. Тази година също очакваме наплив, вероятно през юли-септември. Направихме много добра подготовка. За нас главното е сигурността за здравето на гостите и може да каже, че Кушадасъ е една крачка напред. Съоръженията ни са подготвени много добре, с всички необходими хигиенни изисквания, каза той.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *