В Кюстендил с домашен любимец – до 250 метра от дома!

4 са новите случаи на заболели от коронавирус в Кюстендил, съобщи областният управител Виктор Янев. Това са двама мъже и две жени, всичките от Кюстендил, предава 24 часа. С положителни проби са семейство мъж и жена – на 57 и 58 години, мъж на 82 г. и жена на 83 г., която е била в контакт със заразен. Нови мерки за ограничаването на разпространението на коронавирусната инфекция ще обсъди на заседанието си днес Областния кризисен щаб в Кюстендил.

Допълнителни, по-сериозни мерки за хората, които имат и разхождат домашни любимци, като превенция срещу коронавируса, иска кметът на Кюстендил Петър Паунов, съобщава в. „Струма“. “Според нас 200-250 м от мястото, където живееш, е достатъчно добро разстояние като периметър, където да приключи разходката на домашния любимец, а не това да бъде използвано за злоупотреби и повод за движение и допълнителни контакти”, каза Паунов.

Той посочи, че тези разходки били повод за недоволство от хората, които биха се чувствали застрашени от такъв контакт. Кметът каза, че се надява на допълнителни указания в това отношение от Националния кризисен щаб, а ако такива няма, въпросът щял да бъде поставен като задача на местния кризисен щаб.

„До два дни директорът на местния клон на “Български пощи” трябва да предложи на Общинската администрация организация за раздаването на пенсиите през следващата седмица. Всички банкови институции също ще бъдат предупредени за създаване на ред, за да се попречи на струпването на хора пред банкоматите”, каза още Паунов.

Кметът на Кюстендил предупреди, че изтича гратисният период за безцелно движение по паркове и градинки. “От вторник започва налагането на глоби. Няма да стигаме до демонтаж на пейки, но ако това се наложи, този демонтаж ще бъде плащан с глобите от наказателните постановления”, каза Паунов.

Санкцията е от 5000 лева и ще бъде налагана от полицейските екипи. По данни на общината в момента под карантина са 123-ма души, а за други 100 тя вече е изтекла. Петър Паунов уточни, че тестове за коронавирус се правят на хора, които имат симптоматика, и там отново е при конкретен времеви период.

62-годишният кюстендилец, починал от коронавирус, е бил с хипертония, той е постъпил в болницата на 12-ия ден от заболяването си в тежко състояние. 10 души от белодробното отделение, както и лекари от кюстендилската болница, са под карантина.

„Съболезнования на близките на починалия. Надявам се допълнително, че тази трагична кончина ще ни отрезви и ще напомни на всеки от нас, че не е безопасно и трябва да спазваме стриктно мерките на Националния щаб“, коментира кметът Петър Паунов.

При градската поликлиника, която е с два входа, също предстои реорганизация. „Южният вход остава само за медицински специалисти. Северният вход, при аптеката, е за пациентите. Вратите ще останат отворени, за да не се пипат с ръце. Ограничавайте докосването до повърхности. Вирусът може да се появи и една минута след дезинфекция”, заяви градоначалникът.

Община Кюстендил ще прекрати договора със собственик на кафеавтомат, останал работещ въпреки забраната, обяви на брифинга си Паунов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *