В най-болната година: По-малко са взетите болнични тази година

В пъти по-малко болнични са издадени тази година на фона на големия брой болни и в изолация заради коронавируса, информира NOVA. Цифрите на НОИ сочат, през октомври тази година са приети около 230 000 болнични листове. Тове е с почти 11 400 по-малко от същия период през миналата година.

През 2020 г. до момента общо приетите болнични листове са малко над 2 250 000. Това е с близо 378 000 по-малко спрямо 2019 г.

Едва 36 000 от болничните тази година са за карантина за коронавирус.

Междувременно, болни хора продължават да работят и от вкъщи, под формата на хоумофис. Така – болничните намаляват още, а разликата спрямо миналата година се усеща и по още една причина – спирането на плановия прием в болниците. Изкривената статистика пациентските организации обаче определиха като бомба със закъснител.

Още в началото на пандемията и медици алармираха за обратния ефект, който се очаква след спирането на плановите интервенции и диагностиката.

Последиците, според тях, сега ще са още по-сериозни. От справката на НСИ пък става ясно, че смъртността също се повишава от края на юни. Пример е последната седмица на октомври, в която починалите са с 652-ма повече, спрямо 2019 г. са средно с между 20 и 30 повече спрямо същия период на миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *