В най-отпускарския сезон: Община Благоевград прави Джаз фестивал

В разгара на лятото, в най-отпускарския сезон, когато всички са на море, Благоевград ще бъде домакин на джаз фестивал. Дали заради пандемията от Ковид-19 или заради безпаричието, налегнало Община Благоевград, но той няма да бъде толкова бляскав, колкото в миналите години – и като бюджет, и като участници.

Организатор е проумотърската фирма „Бългериън лайф мюзик“ на Алекси Калев, който днес бе представен на нарочна прескофренеция от кмета Румен Томов и заместник-кмета по културата инж. Василиса Павлова.

Интересното е, че столичната фирма е избрана за организатор на културното събитие още преди да приключи процедурата на обществена поръчка за така наречения фестивал „Милениум“ на стойност близо 400 000 лева, а джаз фестивалът всъщност е част от този проект.

Как и защо фирмата на Алекси Калев е избрана да прави джаз фестивал в края на този месец – градоначалникът не можа много добре да обясни, но увери, че „нормативната уредба на Република България го позволява“.

По думите му, голямата обществена поръчка е разделена на две – джаз фестивалът струва 58 000 лева на общинската хазна и вероятно тази сума позволява Общината да избере сама коя фирма да наеме.

„Обществената поръчка е разделена на две части. Нормативната база ни позволява да направим това във връзка с обстановката в страната, тъй като не се знае утре как ще се събудим. Този фестивал е плод на много месеци работа, на много месеци проучвания, на много месеци отлагане“, заяви Румен Томов.

Инж. Василиса Павлова пък направи свой коментар по въпроса как е избрана проумотърската фирма за организатор:

„Това ли е най-важното? Всичко е огледано внимателно от нашите прависти. Обществената поръчка за големия фестивал не е приключила, но имахме възможност този фестивал да го изтеглим и да го организираме по-рано“, подчерта заместник-кметът по културата.

Любопитно е, че „Бългериън лайф мюзик“ е един от двамата кандидати да организира и големия фестивал „Милениум“ през есента, за който общинското ръководство обещава международно участие.

Иначе проумотърската фирма има опит с организирането основно на рок фестивали и концерти.

Двудневните концерти ще са безплатни, сцената ще е на площад „Македония“, предвидени са и съпътстващи събития – базар на ръчно изработени арт творби.

В двете фестивални вечери на сцената ще пеят Биг бенд-Благоевград, Христина Палева, Надя Тончева, Милица Гладнишка, Петър Салчев и Влатко Стефановски.

За фестивала „Милениум“, за който все още тече обществена поръчка за избор на организатор, инж. Василиса Павлова не даде никакви подробности, всичко било тайна. Кметът Румен Томов разкри, че са надява фестивалът през есента да събере 10 000 зрители публика. В условията на евентуален нов пик на пандемията – как ще стане това, не беше коментирано на пресконференцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *