В началото на пандемията гърците спестили почти 3 млрд. евро

В първите 2 месеца от пандемията домакинствата в Гърция спестили почти 3 млрд. евро (2,9 милиарда), пише „Катимерини“. Изданието се позовава на анализ на Eurobank.

Основните причини за увеличената спестовност на елините са социалното дистанциране и мерките на правителството за подпомагане на разполагаемия доход на домакинствата. През март и април депозитите на домакинствата се увеличиха съответно с 1,3 млрд. и 1,6 млрд. евро.

„Ако настоящата несигурност, дължаща се на здравната криза, бъде отстранена относително бързо и се формират очакванията за динамичен растеж на реалния БВП, тогава гореспоменатите засилени фондове биха могли да финансират част от първата фаза на възстановяване на потреблението и инвестиционните разходи на домакинствата и бизнеса. съответно „, прогнозират от Eurobank.

Според експертите от финансовата институция част от първата фаза на възстановяване след края на пандемията може да бъде финансирана именно и чрез тези увеличени спестявания от началото на пандемията.

През шестте месеца от март до август 2020 г. средногодишният темп на изменение на корпоративното депозитно салдо се повиши до 21,3% от 7,2% през непосредствено предшестващата половин година (септември 2019 г. – февруари 2020 г.), установяват още от банката.

Пандемията на практика засили тенденцията за увеличаване на депозитите, която се наблюдава в последните няколко години. От 119 млрд. през април 2017 г. депозитите са се увеличили с 32,9 млрд. евро или 27,6% до 151,9 млрд. през август 2020 г. Тази промяна идва от 20,7 милиарда домакинства и 12,2 милиарда предприятия.

„Постепенното възстановяване на доверието в перспективите на гръцката икономика в рамките на еврозоната и увеличаването на използването на електронни карти и Интернет за транзакции (първоначално поради налагането на контрол на капитала) доведоха и до „засилване на депозитите“, смятат от гръцката банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *