В „Пирогов”: 90 пациенти с Covid, а заразените лекари – 100

Медицински куриоз без разумно обяснение в „Пирогов” – в спешния институт се лекуват 90 човека с коронавирус, като същевременно заразените медици са повече от пациентите – около 100 лекари са с Covid-19.

До момента няма официално обяснение как е възможно, при всички предпазни мерки в „Пирогов”, заразените медици да са повече от другите пациенти с коронавирус. В софийската болница междувременно бе отделен цял етаж за лекуване единствено на болничния персонал с коронавирус, съобщава „Лупа“.

Това е една от важните причини за недостига на лекари и медицински персонал в България в момента. Недостиг, от който страдат всички болници и клиники в страната, а като цяло – и самата здравна система.

Ето в какво е проблемът – раждаемостта в България е ниска, лекарите застаряват, заплатите в здравеопазването са ниски, а условията на труд – лоши. Така си беше още преди пандемията.

А емиграцията на лекари и медицински персонал е просто симптом на вкоренените много по-надълбоко беди. Просто сега този проблем стана особено болезнен и видим. И ако тези дни недостигът на медицински персонал се усеща особено остро, това се дължи не толкова на емиграцията на лекари, колкото на тези факти: броят на новите зарази расте изключително бързо, специализираните здравни заведения са съсредоточени главно в столицата, отделения, третиращи Ковид-19, се превръщат в огнища на зараза. Но едно е сигурно: далеч не само България е в момента в такова положение.

Преди дни директорът на софийската Университетска болница „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев също би тревога, че не достигат лекари в борбата срещу коронавируса, а здравните власти в страната призоваха доброволци на помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *