В Слокощица с кампания „сливи за смет“, за да си купят фолклорни носии

В Слокощица с кампания „сливи за смет“, за да си купят фолклорни носии

Жители на кюстендилското село Слокощица правят кампания за събиране на отпадъци, които могат да се рециклират. Със събраните средства те искат да подпомогнат местния фолклорен състав. До момента са събрани над 600 кг пластмаса. Със средствата, които събират чрез кампанията за рециклиране на отпадъци жителите на Слокощица искат да купят носии на фолклорният състав. Всяка една такава носия струва около 400 лв. В инициатива се включи и кметът на селото Венера Илиева.

„Значи за 2 месеца събрахме 6 чувала от тези големите биг бегове пластмаса. Което ако я няма тази инициатива, се оказва, че всичко е просто ей така из околната среда. Това може всички да го направят да събират.Дори така благотворително да ги носят, че то от два чувала вкъщи няма какво да се изкара, но да си ги носят там в пункта да си ги даряват на хората. Пак е от полза за нас“, заяви кметът на Слокощица Венера Илиева.

Освен пластмаса в помощ на местният състав жителите на Слокощица събират и капачки за кувиози. Във фолклорния състав танцуват около 20 души, като част от тях също участват в инициативата.

„Това според мен е една много добра инициатива за селото и да всички нас. Вместо да се хвърлят тези отпадъци по цялото село е по- добре да се предават и да се оползотворят по някакъв начин тези средства. Тук лично за нашия танцов състав Шопски ритми, за носии. До тук са събрани около 1100 лв. за носии. Още не са закупени“, обясни Мария Стоянова от фолклорния състав.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *