В София: По един глобен без маска в рейса на ден, в Добрич, Шумен и Кюстендил съвсем забравиха

В София: По един глобен без маска в рейса на ден, в Добрич, Шумен и Кюстендил съвсем забравиха

77 акта и 102 предупредителни протокола са съставени в София от 1 май до 15 юли в градския транспорт, съобщиха от Столичната община. Това прави по един глобен за ден за 2 месеца и половина.

С 300 лева санкция се сдоби общинска съветничка от Пловдив, защото не носила маска по време на сесия. Това се случи на последното заседание на местния Общински съвет при внезапна проверка на здравните власти. Те били алармирани, че масово съветниците са без маски на закрито. Проверили всички, които не носели предпазни средства, като правели справки и дали са ваксинирани. След около час инспекторите от РЗИ се върнали отново в залата. Съветниците с по две дози отървали глобата.

На 16 юли здравните власти в Пловдив са направели общо 42 проверки за носене на маски. На 15 юли ревизиите са били 68, а на 14 юли са били 78 със съставен един акт.

Засега в столицата няма глобени за неносене на маски. В София проверките за спазване на противоепидемичните мерки не са спирали, увериха от столичното РЗИ. Към момента обаче не се предвижда засилването им.

Жителите на Добрич съвсем забравиха за дистанции и носене на маски, установи проверка на „Монитор“. Клиентите в магазините масово не носят маски, никой не им прави забележки. Ако някой от присъстващите се осмели да обърне внимание, че човекът е или без маска, или пък я е поставил неправилно, среща мълчание или съскащ отговор. Има и такива клиенти, които мятат маската в ръката си, но не я слагат на лицето си. Продавачите си затварят очите и не смеят нищо да кажат на тези без маски. Репортер на вестника забеляза, че кутиите с маски, които преди стояха на касите в магазините, вече ги няма. Няма ги и проверките на полицията, както беше по време на разгара на COVID-19. Единствено са останали предупредителните табели на вратите на търговските обекти.

По-малко са проверките в търговските обекти за носене на маски в Кюстендил, установи репортерска проверка на „Монитор“. Това се дължи основно на факта, че през последния месец драстично са намалели заболелите от коронавирус. Справка на Областния оперативен щаб показва, че в болниците в областта вече няма пациенти с COVID – 19. Случаите на заболели през последната седмица са едва 3 и те са регистрирани на територията на община Дупница. „Определено няма толкова чести проверки, както преди. Има значение, че намаляха болните. Някои хора категорично отказват да влизат в магазина с маска и ние ги връщаме. Спазваме изискванията и не си позволяваме да работим без маска, въпреки че сме ваксинирани“, коментира продавачка в един от големите хранителни магазини в Кюстендил.

Във Велико Търново служителите от РЗИ извършват регулярни проверки за носене на маски в затворени помещения. На входа на кооперативния пазар има служител, който следи да не влизат хора без маски.

В Благоевград служители от РЗИ проверяват магазини, заведения или офиси дали в закритите помещения се носят маски само след сигнал на граждани. Обикновено се прави забележка, но досега няма случай да са наложени глоби.

В Шумен също не са се активизирали служителите на РЗИ да проверяват за носенето на маски.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *