„Гардиън“: Мицотакис отваря Гърция с „бърз тест“

На 15 юни Гърция ще „запали“ отново двигателите на туризма си. В обръщение към нацията, премиерът на Кириакос Мицотакис обяви плана си за възстановяването на икономиката на страната. Той бе категоричен, че след като здравната битка е спечелена е време да бъде спечелена и битката за икономиката, пише „Гардиън“.

Официалният старт на сезона е на 15-ти юни, но международните полети ще бъдат възстановени на 1 юли. По думите на Мицотакис, туристите ще преминават през бърз тест за коронавирус, за да се намали страхът, че вирусът може да бъде внесен отново от чужбина.

„Тестове ще бъдат направени на нашите посетители, ще бъдат спазвани и всички наши здравни протоколи. Ако не го направим, рискуваме да засенчим яркото слънце и красотите на Гърция, заяви премиерът. Първите туристи ще пристигнат в страната с автомобили от съседните страни на Балканите.

Ресторантите в страната ще отворят отново врати на 25 май, а забраната за пътувания към островите за хора, които не са местни жители, също ще бъде отменена.

На 15 юни преди пристигането на първите полети с чуждестранни посетители Гърция ще отвори отново сезонните си хотели, заяви Мицотакис.

От 1 юни до края на октомври страната ще намали данъка върху продажбите до 13% спрямо 24% за фериботните, самолетните и автобусните билети, за кафето и безалкохолните напитки, сервирани в кафенета, барове и ресторанти, и за билетите за кино на открито, каза Мицотакис.

Само преди дни стана ясно, че българите ще влизат в с двустранни декларации в Сърбия и Гърция, с които ще бъде избегната 14-дневната карантина.

Правителството планира също да субсидира част от заплатите на служителите в секторите, които пострадаха най-тежко от кризата, включително туризма, съставляващ около една пета от икономиката на Гърция. За целта ще бъдат използвани европейски средства от програмата на блока SURE на стойност 1 млрд. евро (1,1 млрд. долара) през първата фаза.

Правителството ще плати и помощите при безработица на сезонни работници, които няма да бъдат наети тази година.

„Никога не съм крил факта, че битката за живота ще има тежки икономически последици. Освен това в цял свят цената вече е огромна“, заяви Мицотакис, цитиран от гръцкия вестник „Катимерини“.

„Рискът за Гърция вероятно е по-голям. Не само защото кризата удари ключови сектори като туризма и кетъринга, но и защото пандемията спря хода на страната в момент, когато тя бързо се насочваше към пътя на развитието“, допълни гръцкият премиер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *