Генералът: Още 53-ма с вируса, има нова жертва

53 са новите заразени с коронавирус у нас, съобщи на редовния си брифинг шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 1559 вече са заразените в цялата страна.

6 нови случая има сред медицинския персонал, има и нови 9 изклекувани. Починалите вече са 66, има нова жертва – 73-годишен мъж от дома в Гара Орешец с много съпътстващи заболявания, обясни Мутафчийски.

Избягалият от болницата от Видин 83-годишен мъж, който бе намерен снощи на бензиностанция, е бил навън само 15-20 минути, увери държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Човекът е с деменция и е върнат обратно в лечебното заведение.

Мутафчийски посочи, че 15 от новите случаи са в болница. „1302 са изследвани през денонощието, а 46 510 са общо изследваните дотук“, добави той.

„12 са активните области, а 1199 са активните случаи в страната“, посочи той. 11 са в София, Видин – 13, Плевен – 8, Перник – 4, Ямбол – 4, Сливен – 3, Благоевград – 2, Велико Търново – 2, Пловдив – 2, Русе – 2, Враца – , Смолян – 1“, добави той.

„170 са медицинските служители, при които са с потвърдена коронавирусна инфекция. Има 6 нови случая, от които 3-ма от „Пирогов“, един лекар от ВМА, един лекар от Сливен и един санитар от Ямбол.

По думите му 276 са излекуваните лица. 9 са подадени от РЗИ, които са заразоносители в домашна обстановка и един от Смолян.

317 са настанените в болница, а 40 са пациентите в интензивни отделения и клиники.

„Вчера следобед се направи второ плазмопреливане на втори пациент, който е бил интубиран и в тежко състояние. И двамата пациенти вече са в добро общо състояние и нямат температура. Беше направена проверка от Агенцията по лекарствата как беше извършена процедурата във ВМА. Няма забележки към процедурата“, допълни Мутафчийски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *