Генералът твърди: 51 са новите случаи на коронавируса

51 са новите случаи на коронавируса за последното денонощие, съобщи шефът на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски. Общият брой на установените досега е 966 души, като активните от тях са 752.

Увеличението за 24 часа е с 5,6%. Активните случаи са 752. Плевен бележи съществен ръст с 15 нови, отбеляза проф. Мутафчийски. Става въпрос за завод „Мизия“ в града, където работят над 1000 шивачи. Симптоматика първо е дала една жена, която е доказана за COVID-19, а след това и семейството й е било изследвано, последвано от тестване на колегите й в цеха. С изключение на всички заразени, които са били в контакт в заразения цех и са асимптоматични, само един техник е развил клинична картина. Препоръчва се 14-дневно прекъсване в работата на завода.

Четирима души медицински персонал са заразени в страната, като те са във ВМА – двама лекари и медицинска сестра в интензивното отделение, в ИСУЛ и в болницата в Хасково. Трима нови души са излекувани.

Трима онкоболни са заразени. Те са били на терапия в болниците „Св. Иван Рилски“ и „Св. София“ и са се завърнали в Бургас.

„Това е взрив на вътреболнична инфекция. До момента има 11 болни в „Св. Иван Рилски“, каза шефът на Столичната здравна инспекция. Сутринта е установен още един заразен пациент там, но в друга клиника, както и още един лекар там.

Двама души са починали през последното денонощие – мъж на 71 г. в болница „Св. София“ с диабет и един във ВМА – с поставен стент, сърдечна недостатъчност и белодробни заболявания.

В болница са настанени 268 души, 34 от тях са настанени в реанимациите.

По повод пускането на „зеления“ коридор за имунизациите на децата от днес, шефът на НОЩ напомни, че това не е кампания, която трябва да се завърши от днес за утре. „Никога не можем да опишем всички ситуации в една заповед“, добави пък държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Препоръката към личните лекари е да извършват манипулациите в кабинетите си, а не в общите помещения на поликлиниките.

Обмисля се отварянето на парковете, но с мерки срещу събирането на групи и по думите на началника на НОЩ – срещу „пиенето на алкохол“. Засега облекчаване на режима за вход и изход от София не се обсъжда.

А по повод конспиративните теории, че вирус няма и ситуацията се преекспонира у нас, той отговори: „Ситуацията продължава да е тревожна. Днешните случаи са опашка от Цветница. Тази тактика за проактивно търсене на заразени върви от повече от 3 седмици, а не се дължи на повече тестове“, уточни професорът.

Ген. Мутафчийски обясни, че брифингът по повод слуховете за повишен радиационен фон, идващ от Украйна у нас заради пожара край АЕЦ „Чернобил“ е бил провокиран от фалшиви съобщения от БАН.

„Да, може би не беше удачно времето за брифинга, но ескалацията продължаваше, особено с дъжда снощи. Това доведе до решението на премиера да се съобщи отговорно, че няма никаква опасност за обществеността“, призна началникът на ВМА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *