Ген. Мутафчийски: Не е време за купон, ще загубим наши близки!

Oще по-драстични мерки у нас заради епидемията от коронавируса поиска шефът на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг в Министерски съвет.

В цяла Европа заболелите и жертвите на коронавируса се увеличават все повече. У нас само днес бяха регистрирани нови 10 случая на заразени, с което броят на засегнатите става 41, а от тях жертвите вече са две, след като издъхна и съпругът на починалата жена. По думите на Мутафчийски това означава, че на практика броят на заболелите се е увеличил с 30% за един ден.

Затова той ще предложи налагане на възможно най-строгите ограничения, при които остават отворени само магазините за хранителни стоки, аптеките, бензиностанции, банки и държавните институции. Той обяви това преди извънредно заседание на правителството.

Наложените мерки не дават задоволителен резултат, заяви шефът на ВМА. Ще предложа на Министерски Съвет да въведе най-твърдите мерки, заяви шефът на ВМА в емоционално изявление на извънреден брифинг.

Мутафчийски смята, че са нужни крайни стъпки, за да опазим живота си. Няма да се посяга на хранителните магазини и аптеките, обеща шефът на Кризисния щаб.

„Днес, на централни места в София животът като че ли продължаваше без смущения. Добре е, че имаме кураж, но не бива да сме лекомислени. Към нас се задава епидемия, коятто идва с невиждана ярост. Трябва да сме отговорни към близките, нащите родители, колеги, приятели.“, каза Мутафчийски.

Той сподели, че според него сме изпаднали в дребнотемие – да се итересуваме дали работят фризьорските салони и фитнес залите.

Идват времена на изпитание, които не са само икономически. Ще се загубят човешки животи, и то на тази които обичаме, тези които са ни отгледали, не скри ген. Мутафчийски.

Да не ги разочароваме с нашето безхаберие, призова генералът.

„Не ме питайте за фризьорските салони и будките за банички, това ще означава, че изобщо нищо не сте разбрали“, помоли шефът на ВМА.

„Да си дадем шанс бурята да отмине с по-малко загуби“, призова шефът на Кризисния щаб.

„На практика с 30 процента се увеличи броят на заболелите за един ден. Вече са 41. В Германия се увеличиха с 50%. Цяла Европа налага безпрецедентни мерки въпреки ясното съзнание за икономическия ефект.

Въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и света. Слава Богу, децата ни са пощадени! Но имаме възможност да спасим и нашите баби и дядовци и по-възрастни роднини и трябва да го направим!“, заключи генералът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *