Ген. Мутафчийски: Цял самолет с израелци са се заразили в Банско

Само още един заразен през нощта увеличи броя на българите с Covid-19 и те вече са 202, съобщиха от Националния оперативен щаб. Става въпрос за софиянец, който не е клиничен случай. Очакват се обаче още 29 проби.

„Това че са по-малко от пика преди три дни, когато имаше 30 заразени за един ден, не показва тенденция, общият тренд е покачващ“, предупреди шефът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Той реагира гневно и на въпрос как ще коментира изявленията на бащата на 9-годишното англичанче от Банско, което бе диагностицирано с COVID-19, че детето не е болно, а властите ни лъжат, че в курортния град има зараза.

„Това не е вярно. Как може да го казва! Цял самолет с евреи, били са само в Банско и са заразени всичките. Информацията е от Външно министерство. Ето ви случаи в Дупница, Ловеч, Карнобат – готвачка, случай в Разлог, в Благоевград. Всичко това е от Банско, той да си говори каквото си иска. Доверете ни се, ние говорим с факти“, категоричен беше Мутафчийски.

Банско беше поставен под карантина като огнище на заразата и още е под пълна блокада.

Пикът на коронавируса у нас предстои, но не може да се каже при какъв брой болни сме го стигнали, заяви Мутафчийски. „Още не сме в четвъртия етап на трайно разпространение, мерките на щаба имат за цел да го забавят, това е времето на удвояване на случаите. Ако това се забави, значи предприетите мерки са ефикасни“, добави проф. Тодор Кантарджиев.

Голямата амбиция е да има по-голям брой излекувани. Опитваме се от няколко дни да докажем, че седем души са изчистени от вируса, но не успяваме. Те са в отлично здраве и дори са изнервени от престоя в болницата, добави той.

В момента на тестове задължително се подлагат всички приети пациенти с двойна бронхопневмония. Такива мерки се предприемат и спрямо всички от медицинския персонал с клиника на заболяването -температура и болки в гърлото.

Около 300 души може да бъдат тествани в момента, очаква се с новите лаборатории броят им да се удвои.

Такива ще започнат работа в Пловдив, Плевен и Бургас, както и в БАН и още една болница в София.

На въпрос на „Марица“ колко ще се съкрати срокът за тестовете, когато заработи лабораторията в Пловдив, Мутафчийски заяви, че резултатите ще излизат много по-бързо, защото сега пробите пътуват до Стара Загора.

От щаба предупредиха, че т. нар. бързи тестове са несигурни и създават невярна представа. „Не сме против тях, но не искаме заразени хора да се разхождат, защото си мислят, че не са болни“,заяви ген. Мутафчийски.

Такова е и становището на Световната здравна организация, която не приема бързите тестове за меродавни за разпространението на заразата, обясни и проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център за заразни и паразитни болести.

Той разясни, че въпросните тестове са два вида. Първите доказват наличие на вируса в засегнатите тъкани след заразяването, но на четвъртия-петия ден. Бърка се с тампон в гърлото и се доказва наличие на антиген, което може да обхване първите дни на клиничното заболяване. Това става за 90 минути, разясни проф. Кантарджиев.

Втората група бързи тестове са за доказване на антитела, които организмът създава като защитна реакция. Това обаче може да стане 7-10 дни след първия контакт със заразата, ако се направят по-рано резултатите на заразен пациент ще са отрицателни.

Именно заради това СЗО смята бързите тестове за несигурни и те не могат да бъдат ползвани за определяне на заразените.

От кризисния щаб разясниха и защо е наложително здравният министър Кирил Ананиев да задължи всички болници да отворят и оборудват отделение за Covid-19.

„Вчера във ВМА са прегледани 120 пациенти за един ден, трима са приети веднага. В близките дни обаче сто от тях може да се окажат за приемане. Затова се иска отваряне на отделения във всички болници с оглед ситуацията в бъдеще. Асоциацията на частните болници вече са обявили готовност да се включат“, заяви Мутафчийски. Той обясни, че са раздадени подробни алгоритми как да се работи с болните от коронавирус до най-малките детайли, така че всички здравни заведения ще се справят без проблеми.

По повод постоянните дарения в борбата с епидемията, ген. Мутафчийски призова спонсорите да даряват в натура, за да може да се използват по-бързо съответните апарати, тестове и защитни облекла и маски, както и лекарства.

„Когато дават пари ги подканяме да внесат в сметката на здравното министерство, което прави големите поръчки. Някои дарители обаче искат изрично да знаят, че са купили нещо точно за дадена болница“, добави още Мутафчийски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *