Ген. Стефан Янев оглавява служебения кабинет на президента

Ген. Стефан Янев оглавява служебения кабинет на президента

Президентът Румен Радев да назначи служебно правителство и да разпусне 45 Народно събрание – това се очаква да се случи в политическото пространство на България днес. Това ще стане с два отделни указа, които държавният глава трябва да издаде.

Най-вероятно повече заседания на парламента няма да има, а ръководството ще реши дали най-краткотрайното Народно събрание трябва да бъде закрито тържествено.

Според информация в медиите служебното правителство ще бъде оглавено от секретаря по отбрана на президента и негов близък съратник генерал Стефан Янев. Той вече веднъж беше участник в първия служебен кабинет на президента. Тогава оглавяваше министерството на отбраната, но фактически беше „силният човек“ в правителството на проф. Огнян Герджиков.

За министър на вътрешните работи се спряга Бойко Рашков. Той е бивш директор на Националната следствена служба и заместник-министър на правосъдието в правителството на тройната коалиция в периода 2008-2009 г.

Министерството на отбраната най-вероятно ще бъде поето от Николай Цонев, който вече ръководеше военното ведомство през 2008-2009 г. Той стана известен след акция на прокуратурата, извършена на връх Разпети петък. Тогава той беше обявен от прокурора Роман Василев като „абсолютен престъпник“.

Гълъб Донев и Николай Денков, които бяха министри в първото служебно правителство на Радев, се очаква да се завърнат в социалното и просветното министерство съответно.

Бившият служебен министър в кабинета на Марин Райков – Асен Василев, ще поеме икономически ресор. Там компания ще му прави Кирил Петков. Двамата са работили по алтернативен документ за икономическите мерки в условията на пандемия.

Президентът Румен Радев обяви, че ще включи и министри от БСП. Това стана в деня, когато връчи мандата за правителство на лидера на левицата Корнелия Нинова. В общественото пространство се завъртя името на Янаки Стоилов, който може да поеме правосъдното министерство. Нинова отказа да коментира каквито и да било имена на бъдещи министри, завявайки, че това е прерогатив на президента.

Това ще бъде второто служебно правителство на президента Румен Радев. Първото той назначи буквално дни след встъпването си в длъжност като държавен глава в началото на 2017 г. Сега той отново съставя такъв кабинет броени месеци преди президентските избори, на които той ще се бори за втори мандат.

От началото на промените в страната ни е имало общо четири служебни кабинета, без да броим този, който ще бъде предложен на 11 май от президента Радев. Първият служебен кабинет е оглавен от Ренета Инджова и управлява страната от есента на 1994 г. до началото на 1995 г. Този кабинет е назначен от първия демократично избран президента на България Желю Желев. Инджова е и първата и единствена до момента жена министър-председател.

Вторият служебен кабинет е на дипломата Марин Райков, назначен през 2013 г. от президента Румен Радев. Това стана само броени седмици преди изтичането на мандата на първия кабинет на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Третото служебно правителство бе оглавено от юриста конституционалист проф. Георги Близнашки през лятото и есента на 2014 г. Четвъртото бе назначено от президента Радев. Служебен премиера бе проф. Огнян Герджиков.

Най-важната функция на служебния кабинет е подготвянето на честни и свободни избори. То също така не може да прави актуализация на бюджета и да тегли външни заеми.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *