ГЕРБ: ДДС за храната до вкъщи от ресторантите да се намали на 9%

ГЕРБ предлага поправка в данъчното законодателство, която предвижда намаляване на 9% на ДДС за храната, приготвяна от ресторантите и доставяна до вкъщи. Това обявиха от управляващата партия след среща с представители на ресторантьорския бранш.

„Смятаме, че това е важна мярка, която от една страна ще гарантира наистина животоспособност на този бранш, а от друга страна е напълно в контекста на противоепидемични мерки”, аргументираха се от ГЕРБ.

Според разчетите на министерството на финансите намалената ставка за храната, доставяна по домовете, ще коства на хазната не повече от 15 млн. Предвижда се мярката да действа до края на 2021 г., както и другата намалена ставка за ресторантьорския бранш.

„Диференцирани ставки на данъчната система не е добра идея, но сега обстоятелствата са специални. Намалени ставки за други браншове не се предвиждат“, обясни Менда Стоянова.

Асоциацията на ресторантьорите е предложила на кмета на София вариант за намалено работно време с вечерен час 23:30, което може да влезе в сила при решение от страна на общинското управление.

„Една част от бранша е затворена и трябва да бъдем солидарни, за да може час по-скоро да се върнем към нормалния начин на живот”, заявиха представители на ресторантьорите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *