ГЕРБ-Сандански: Искаме отчет от кмета за разходите, купил елха и украса за 27 793 лв.

Лидерът на общинската структура на ГЕРБ в Сандански – Стоян Стоев, поиска официално информация за направените разходи от Общината в периода на извънредното положение и ограничаване разпространението на Covid-19, пише илинден прес. Повод за това са редица сигнали на граждани за нелогични разходи от Общинската администрация, начело с кмета от ВМРО – Атанас Стоянов, в много труден момент за цялото население.

„Периодът на извънредно положение не бе време за политическо противопоставяне. Затова и общинските съветници от ГЕРБ дадоха възможност на общината да се справи с кризата без да се създава допълнително напрежение. Но сега е нужно да бъдат дадени много отговори, в това число и за финансовото състояние на общината преди Covid – 19”, се посочва в позицията на партията.

От ГЕРБ подчертават, че месеци наред след изборите неофициално се говори, че общината е пред фалит, а задълженията са милиони. Затова е крайно наложително вече хората да имат вярна и обективна информация какво е финансовото състояние на общината.

Според официално предоставена информация от Община Сандански, към месец октомври 2019 г., когато новото ръководство влезе в управление, местният бюджет има задължения в размер на 1 254 344 лв., но и несъбрани вземания – 2 822 768 лв. Видно от гореизложеното при събиране на вземанията бюджетът не само не е на минус, а би излязъл на плюс с над 1,5 млн. лв. Доброто финансово положение се потвърждава и от размаха на направените разходи от Общината през последните месеци на 2019 г.

От ГЕРБ-Сандански припомнят, че кметът Атанас Стоянов е закупил коледна елха и украса за 27 793 лв. през декември миналата година. Още близо 8 хил. лв. са похарчени за заря и празненства в коледната и новогодишната нощ. Над 81 хил. лв. са бонусите на служителите в администрацията, а още 8 хил. лв. е струвало коледното им тържество – отново платено от общинския бюджет.

„На този фон продължаваше да се говори колко тежко е финансовото наследство на общината, а според множество сигнали нелогичните харчове с голям размах са продължили и по време на извънредното положение. Единствените публично видими дейности за ограничаване разпространението на Covid-19 на местната власт се ограничиха с поставянето на няколко билборда и личното включване на кмета Атанас Стоянов в поставяне на ограждения на парка и дезинфекциране на улиците – инициативи, придружени с много снимки и съмнителна ефективност”, твърдят от ГЕРБ-Сандански. От партията призовават ръководството на общината да не превръща администрацията в PR агенция, а да се съсредоточи върху задълженията си и да работи за просперитет, за инвестиции в инфраструктурни обекти, за по-нататъшно развитие на културно-социалния живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *