ГЕРБ търси в редиците си нов кандидат за кмет на Благоевград

БСП сезира Конституционния съд за отстраняването от длъжност на градоначалника на Благоевград Румен Томов. В исковата си молба социалистите атакуват текстовете на Закона за местното самоуправление и местната администрация, които позволяват отстраняване на кметове на чисто формални основания и без възможност съд да прецени по същество допуснали ли са нарушение или не.

Според БСП подобни отстранявания като това на Р. Томов, чиито кметски пълномощия бяха прекратени във вторник, нарушават човешките права на пряко засегнати, принципите на правовата държава и са в ущърб на Изборния кодекс като основен източник на легитимна власт в демократична държава, пише в. „Струма“.

„Не мога да разбера какво точно атакува в съда г-жа Нинова, при положение че в случая имаме влезли в сила 2 съдебни решения и единственото възможно действие на Общинска избирателна комисия – Благоевград бе да изпълним решението на съда. Не Общинска избирателна комисия е виновна за отстраняването на инж. Румен Томов, а неговото нарушение на императивни норми на ЗМСМА”, коментира вчера председателят на ОИК Мартин Бусаров.

Каквото и да е решението на КЗК, то няма да отложи частичните местни избори в Благоевград, коментират юристи, позовавайки се на дългата процедура, която трябва да мине и през парламента, ако атакуваните от социалистите текстове бъдат отменени.

В ГЕРБ – Благоевград също не са притеснени от жалбата на Корнелия Нинова и са убедени, че избори тази година ще има. Според прогнозите на областния председател на партията – евродепутата Андрей Новаков, чието име се спряга активно като кандидат за кмет на Благоевград, изборите ще са най-вероятно на 27 септември.

„На практика от снощи ние в партията официално знаем, че трябва да започнем подготовката за избори – коментира Новаков. – На тези избори ние от ГЕРБ трябва да издигнем и обсъдим наистина качествени кандидати, за да се спрем на този, който ще може да предложи и изпълни една стойностна и ефективна икономическа програма за възстановяването на Благоевград, защото това е най-големият проблем на града”, заяви Новаков.

И в БСП – Благоевград от вторник вечерта са на вълна „местни избори”. Наши източници твърдят, че социалистите са разделени на 2 лагера. Според едните, обединени около крилото на екскмета Костадин Паскалев и общинския лидер Любен Милев, БСП отново трябва да заложи на Румен Томов, който вече на няколко пъти заяви, че при нови местни избори отново ще се кандидатира за кмет на Благоевград, за да не разочарова онези близо 19 000 души, които гласуваха за него миналата есен.

Другата част от социалистите обаче са на мнение, че столетницата трябва да заложи на ново име, давайки си ясна сметка, че в голяма степен вотът за Томов всъщност бе антивот за Камбитов. В техните среди вчера отново се заговори за кандидатурата на бившия шеф на пощата в Благоевград Димитър Ирибозов, който миналата година бе основният конкурент на Р. Томов в червената централа при определяне името на кандидат-кмета, когото БСП ще подкрепи.

Едва ли е случайно, че още преди обяд вчера в интернет бе отправен призив за издигането на Ирибозов като независим кандидат за кмет на Благоевград. Той дойде от поамериканчения благоевградчанин Джон Джонсън, който след пенсионирането си се прибра в родния град. След като подробно обяснява, че много мислел дали да се откаже от американското си гражданство и щатската си пенсия и да се кандидатира за кмет на Благоевград, където ще направи средната заплата 1500 лв., ще докара евтино газово отопление и ще вкара в затвора всички крадци, накрая Джонсън все пак решил да даде път на по-младите и да издигне за кандидат-кмет на Благоевград Димитър Ирибозов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *