Германия: София е гласът на разума в преговорите с Ердоган

България може да играе важна роля в ново споразумение на ЕС за мигрантите, казва съветникът по миграцията на германското правителство Гералд Кнаус: До дни ЕС трябва да сключи ново споразумение за бежанците с Турция. За това настоява в специално интервю за „Хоризонт“ експертът, автор на споразумението от 2016 година.

Според Гералд Кнаус, политически съветник по въпросите на миграцията на германското правителство, гласът на София в преговорите с Турция е „гласът на разума“ в дебата в ЕС.

„Според мен България може да играе важна роля, защото България е директно засегната. Много е важно да имаме добри и стабилни отношения със съседите си, стъпващи върху взаимния интерес. България има сухопътна и морска граница с Турция. Успешната интеграция на бежанците в Турция, финансирана от ЕС, е в интерес на всички държави, които се намират на пътя на мигрантите. България може както в рамките на ЕС, така и в отношенията с Турция да работи за такива отношения“, каза Кнаус в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според него новата сделка между Брюксел и Анкара трябва да бъде разширена и Турция да се ангажира да приема на своя територия и бежанци, които преминават през сухопътна граница.

„Няма да е лесно да сключим такава сделка, но трябва да опитаме, защото е важно“, категоричен е Гералд Кнаус.

Споразумението за миграцията между Турция и Европейския съюз трябва да се преразгледа, защото не се изпълнява, заявил снощи президент Реджеп Тайип Ердоган на германския канцлер Ангела Меркел в телефонен разговор.

„Тази седмица се занимавам точно с това – да се продължи споразумението. Водя разговори както в Берлин, така и в други европейски столици. За разлика от предишния път през 2016 година сега е много по-трудно, защото беше нарушено взаимното доверие. Очевидно в ЕС има страни, които се надяват, че бруталните мерки по границите ще затворят пътя на мигрантите към Европа, без да плащаме на Турция. Това е илюзия. В морето, където всъщност напливът е най-голям, не можеш да строиш огради.

Ако ЕС не реши трайно да отмени собствените си стандарти за човешки права, ще трябва да си сътрудничи със съседите. Но дори и да продължи да нарушава международните спогодби, както става в момента в Гърция, това няма да намали броя на мигрантите в Егейско море. Без сътрудничество границите не могат да се охраняват”, казва Кнаус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *