Германия спасява бизнеса с 500 млрд. евро, Лондон призовава 65 000 пенсионирани медици на помощ

Германия планира фонд от половин трилион евро за подпомагане на компании, изпитващи затруднения с плащанията вследствие на пандемията от коронавирус. Фондът ще има възможност да гарантират техни задължения или дори да инжектира в тях капитал, когато това е необходимо, съобщи в петък немският седмичник Der Spiegel, цитиран от БНР.

Фондът с приблизително 500 млрд. евро е формиран по модела на Специалният фонд за стабилизация на пазара в размер на 480 млрд. евро, който правителството създаде за подпомагане на банките по време на финансовата криза. Правителството е готово да възстанови и този свой фонд, ако банките изпаднат в затруднения, посочва изданието.

Понастоящем финансовото министерство на страната обмисля да започне програми за директна подкрепа на стойност около 180 млрд. евро, посочва „Шпигел“ и добавя, че има възможност да се увеличи тази сума до 700 милиарда евро.

„Обмисляме финансова помощ в мащаб, който не е съществували никога досега“, цитира изданието служител на финансовото министерство.

Британското министерство на здравеопазването изпрати писма до повече от 65 000 бивши или пенсионирани лекари и медицински сестри с молба да се завърнат, за да помогнат в борбата с COVID-19, съолбщи БНР.

Правитлеството даде обещание, че ще гарантира, че всички болници ще разполагат с достатъчно защитно оборудване и вентилатори. В Шотландия отправиха молба към всички, които по някаква причина са напуснали здравеопазването през последните три години, да преосмислят завръщането си в редиците на бранша.

Студентите по медицина, които са последна година, както и онези, подготвящи се за медицински сестри, също са в плановете на правителството за предоставяне на временна работа. В момента тече обсъждане на предложението Великобритания да последва примера на Дания, където правителството обеща да покрие 75 процента от заплатите в частните компании за три месеца, ако те от тяхна страна обещаят да не уволняват работници.

Министърът на финансите Риши Сунак се очаква днес да оповести пакет от субсидии за защита на милиони работни места. Много фирми предупреждават, че са пред фалит и се налага закриване на работни места. Всички училища днес ще затворят врати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *