Гешев в Благоевград: Божков си е пазил бланката за криминална регистрация като трофей

„Това е оригинален документ за криминална регистрация преди 1989 г. Отговорът дава тази бланка за криминална регистрация. Това означава, че лицето е осъдено на два пъти, а после си е прибрало трофея в касата като артефакт“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев за намерената бланка в каса на Васил Божков, от която стана ясно, че той има две присъди – за незаконен хазарт и побой преди 1989 г.

Относно новините, които излизат около изземванията, Гешев заяви, че някои от тях са фалшиви и напомни, че има хора, които защитават това, което са изкупили от иманяри, откраднали от българска земя и си го складират по офисите.

„Фалшиви новини и пропаганда. Хората си защитават нещата, които няй-вероятно са купили от иманяри и си складират ценностите в офисите. Ясно е, че ако бяха регистрирани и законно придобити, нямаше да са съхранявани по този начин“, допълни главният прокурор за намерените антики в офиса на хазартния бос, съхранявани в кутии в мазето на сградата. В момента тече изземване на предмети с културна стойност от офисите на бизнесмена. Там вчера освен различни артефакти, обвити в салфетки, във вестници, прибрани в кашони или в кутии за пури, Прокуратурата откри огнестрелно оръжие и регистрационна бланка за криминалистическа регистрация.

„Единственото, което мога да гарантирам е, че документите вече са в Обединените арабски емирства и топката и при тях“, каза главният прокурор във връзка с изпратеното офциално искане за екстрадация на бизнесмена, обвинен в 11 престъпления.

Темата за Божков коментира и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. „Вчера получих разпореждане от спецпрокуратурата, открита е бланка за криминалистическа регистрация на въпросния господин. Срокът на разпоредената в спешен порядък проверка е докрая на днешния ден. Би трябвало да има две такива бланки – едната трябва да е в СДВР, но е факт, че на другото място, където тя трябва да бъде, не е там. Ще назнача по-подробна проверка, защото целта е да установим дали става въпрос за оригинална бланка, но данните…“, разказа главният секретар на МВР Ивайло Иванов за намерената бланка в каса на Васил Божков и разследването, което той разпореди в сряда. Той увери, че докрая на деня, медиите и обществеността, ще бъдат запознати с резултатите от нея.

Припомняме ви, че бизнесменът Васил Божков е с 11 повдигнати обвинения. Малко преди да бъде обвинен в различни престъпления, той напусна държавата. Първоначално уж беше в страна от Балканския полуостров, но дни след като бе обявен за издирване, органите на реда го заловиха в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Главният прокурор Иван Гешев заяви още в Благоевград, че е сигурен, че ще се отчете спад на битовата престъпност в края на годината. По думите му, за това обаче е нужна добра комуникация с местната власт.

В Благоевград и околните села, отчете той, почти няма битова престъпност на фона на останалите населени места в България.

„Не можем да оправим образованието, но за спокойствието на хората може да се погрижим“, каза той.

Гешев коментира и случая със съдия Андон Миталов. Той каза, че отговаря за Прокуратурата и не може да си позволи да коментира други структури и затова им препоръча така, както той се е насочил към неговите проблеми, другите да погледнат своите. „Няма недосегаеми лица“, заяви още главният прокурор.

Ще бъде проверен целият приватизационен процес и всички сделки, каза в Благоевград главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БТА.

„Длъжни сме да затворим тази страница, дължим го на българските граждани. Мисля, че на всички е ясно, че това беше бандитска приватизация, тя беше криминална и се трансформира държавната собственост по несправедлив начин в частна. Това го знае всеки български гражданин“, посочи главният прокурор.

Той допълни, че за да има справедливост и наказателна отговорност за хора, които са извършили престъпления, трябва и политиците да си свършат работата, която българските граждани очакват от тях. Гешев посочи, че ако е необходимо следва да се извършат съответни промени, ако е необходимо дори и в Конституцията.

Проверката, която е възложена, ще започне с най-големите приватизирани активи. „Ще вървим от най-големите сделки към следващите, ще се върви на етапи, по десет, по двадесет. След като се подават и са проверени от съответните структури на ДАНС и е събрана информация от Сметната палата, от Министерството на икономиката, Министерство на финансите, ще обобщават тази информация и ще я подават към прокуратурата, а отделно прокуратурата след това по всяка сделка ще направи анализ има ли основание за реализиране на наказателна отговорност.“, посочи Иван Гешев.

Информацията за всяка сделка ще бъде публично оповестявана, за да се запознаят българските граждани какво сме констатирали, каза още главният прокурор. Това, което ще бъде направено в началото е да стане ясно каква е сметката на приватизационния процес, тоест колко активи са продадени и срещу това колко пари са влезли, а после ще почнем сделка по сделка, посочи Гешев.

Всеки един случай ще бъде проверен дали е имало предишни проверки по него, как са приключили, имало ли е съдебни производства, както и как се е произнесъл съдът там, където е имало производства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *