Гимназисти избират професия след срещи с писатели, дизайнери и прависти

С онлайн срещи с писатели и преводачи на художествена литература, психолози, интериорен дизайнер, експерт по нестопанско право и социално предприемачество гимназисти избираха бъдещата си професия. Виртуалните уебинари за кариерно ориентиране са част от проекта „Един ден в професията“ на консултантска агенция ЕДЛАНТА.

Учениците имаха възможността да разговарят с професионалистите, да зададат своите въпроси и да получат насоки какво им е необходимо, за да бъдат специалисти в областта, към която са се насочили. След онлайн срещите гимназистите получаваха и обобщена информация за специалността, както и селекция от университети в България и Европа, в които могат да се обучават в нея.

Проектът стартира в няколко града у нас, но след въвеждането на извънредното положение се пренесе в онлайн пространството. Гимназистите получиха възможността да прекарат време в реалната работна среда на утвърдени български и международни компании и да получат насоки от експерти. В чии обувки да влязат и кой занаят да изпробват, се определя спрямо това кои са най-желаните специалности сред учениците от 10-и и 12-и клас. Точно към тях е насочено и кариерното ориентиране. Сред тях се открояват медицина, ветеринарна медицина, психология, интериорен дизайн, хотелиерство и туризъм, предприемачество, право, информационни технологии, комуникации и маркетинг, управление на човешките ресурси и др.

„Предварителната представа за избраните специалности и програми на обучение обаче невинаги отговаря на действителността. Това често поражда разочарование и неудовлетвореност и в крайна сметка води до преориентиране, смяна на специалността, както и загуба на време и средства за студентите и техните семейства”, посочват експертите.

Според тях причините понякога се крият в подвеждащия образ на специалиста, създаден във филмите, сериалите, книгите и откъслечните разкази за реализация или липса на такава на хора от обкръжението на зрелостниците. Затова и от консултантската агенция започват проекта.

Акцентът по време на виртуалните срещи през май пък ще е върху медицината, комуникациите и човешките права.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *