Главният архитект Тинчев обжалва в съда глобата от КПКОНПИ за 10 хил. лв.

Главният архитект на Благоевград Васил Тинчев атакува в съда глоба от 10 000 лв., която му наложи КПКОНПИ за конфликт на интереси. В Административен съд – Благоевград е постъпила жалба, по която предстои да бъде образувано дело.

Припомняме, че арх. Тинчев бе наказан с мотива, че упражнявал правомощия по служба – издаване на разрешения за строеж в свой и в частен интерес, на свързани с него лица, което е закононарушение по член 58 на ЗПКОНПИ. С решението си от 22 януари антикорупционната комисия наложи на главния архитект две глоби от по 5000 лв.

След 4 месеца Васил Тинчев реши да оспори решението на антикорупционната комисия в съда, като жалбата му е придружена с документи от 1400 страници. Всъщност двете глоби, които са му наложени, са за това, че е одобрил изменение или допълнение на строителни книжа за две сгради, в които е имал собственост. Той обаче твърди, че не е в конфликт на интереси, като обяснението му е, че няма друг освен него, който да подписва документите относно строителните разрешения. Предстои насрочване на дата за първото заседание.

Припомняме, че Васил Тинчев бе уволнен от екскмета на Благоевград Атанас Камбитов на 6 февруари 2019 г. след постъпило оплакване от благоевградчанина Райко Зашев за това, че гл. архитект издал строително разрешение на сграда до съседен негов имот в центъра на града, без да са уведомени заинтересованите страни. Освен това му отказал достъп до строителните книжа и издаденото строително разрешение с мотив липса на правен интерес.

Жалба по същия казус имаше и от арх. Катя Симеонова-Гошева, поради което по случая бе извършена проверка. Впоследствие бе свикан дисциплинарен съвет начело със секретаря на общината София Янчева, който счете, че от страна на главния архитект са допуснати нарушения на трудовата дисциплина. На база на тази преценка кметът Атанас Камбитов го уволни, въпреки че дотогава гл. архитект не е бил наказван дисциплинарно като държавен служител.

Заповедта за уволнение бе отменена от Административен съд и след 10 месеца Тинчев отново се върна на поста си като главен архитект, след като решението не бе обжалвано пред ВАС от новоизбрания кмет Румен Томов, пише в. „Струма“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *