Гледат искане на Томов за нови многофункционални зони за развитие на бизнес

Гледат искане на Томов за нови многофункционални зони за развитие на бизнес

С отказ на комисиите по икономика и устройство на територията към ОбС днес влиза за обсъждане на сесия на местния парламент искане на кмета на Благоевград инж. Румен Томов за частично изменение на Общия устройствен план с обособяване на три зони за развитие на инвестиционни намерения. Това съобщи вчера председателят на ОбС Андон Тодоров на традиционната си пресконференция за по-важните теми от дневния ред на сесията, на която присъстваха и зам. председателите Кирил Ваклинов и Евгени Бибов, пише в. „Струма“.

„Предложението визира разширение до четвърта линия на зоната от „Метро” по Зелендолски път, вляво на Покровнишко шосе, от двете страни на пътя за Мощанец и изграждане на бизнес парк между АМ „Струма“ и р. Струма при детелината за с. Зелен дол, от страната на с. Бело поле“, уточни Е. Бибов и коментира:

„Това е много трудно за изпълнение, защото около 90% от имотите са частни. Ако сменим предназначението, цената ще скочи минимум 3 пъти и не разбирам защо трябва да го правим. Още повече че ОбС има практика при конкретно инвестиционно намерение да прави искане за изменения на ОУП и така да не спира развитието на бизнеса. Предложението на общината е статутът да се промени на смесена многофункционална зона, но да не забравяме, че това е най-конфликтният тип зона. В „Струмско“ един частен цех затвори заради три къщи в съседство“, каза Бибов.

Той посочи още, че неколкократно са правени предложения да се направи регулация за района на Покровнишко шосе, като се планира поне една улица и около нея да се планират жилищните и бизнес намерения, а не впоследствие да се търси вариант за транспортен достъп през частни терени.

„ОбС не пречи на обособяване на индустриални зони, нито на реализацията на заявени бизнес начинания, но процедурите за това трябва да се спазят, ако не искаме да нарушим закона“, подчерта председателят на ОбС А. Тодоров и допълни: „Предложението е включено в дневния ред въпреки становищата „не приема“ на две от възловите комисии и въпреки че има неспазени процедури по заданието, но дали то ще се приеме с риск да ни бъде върнато от областния управител, ще решат съветниците“.

Кирил Ваклинов коментира нагласата на съветниците днес да удовлетворят искането на търговците от закрития пазар за 20% намаление на наемните цени:

„Пресметнахме, че ако го одобрим, общинската фирма „Пазари“ ще работи 0:0, без печалба, но и без загуби. Има предложение на една от комисиите и за 30% намаление“.

„Дължим компенсация на тези хора заради ситуацията около коронавируса, сега е моментът да им подадем ръка, за да не загубят бизнеса си. Не очакваме печалба от общинското дружество, защото има и социален елемент, също както и при „Паркинги и гаражи“. Ще се дискутира срокът за по-ниските цени, като е много вероятно той да се обвърже с епидемичната обстановка в страната“, коментира Андон Тодоров.

Две предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Благоевград“ ще гласуват днес общинските съветници – на дългогодишния читалищен деец Михаил Цонев, който тази година навърши 80 г., и посмъртно на доц. Атанас Дафинов, художник и педагог, един от основателите на паралелките по изобразително изкуство в НХГ. Вотът ще е явен, като са нужни 21 гласа за присъждане.

На въпрос за широко дискутирания казус за изграждане на нова църква в района на кооперативния пазар в централната зона на града и проведените по темата дискусии между общински съветници и Неврокопския митрополит Серафим, А. Тодоров отговори, че храм в района на пазара ще има, както и още един в зоната на бившите казарми.

„Има идеен проект за около 500 кв.м, бихме предоставили 800 кв.м, дори 1000 кв.м за зелена площ около църквата, но исканите от кметския екип 1800 кв.м означават да затворим пазара“, отбеляза Е. Бибов и допълни: „Важното е, че имаме консенсус за строителството, процедурите ще отнемат 2-3 месеца, като за да има достатъчно паркоместа и тържище в района на пазара, смятаме, че е удачно да се изгради по-малка черква, а голямата да се вдигне в района на бившата казарма, ако не пропуснем сроковете и от военното министерство не си приберат обратно терена заради непроменено предназначение. За там в момента се изработва ПУП“.

Председателят на ОбС А. Тодоров коментира темата на „Струма“ от вчера за качеството на пътната маркировка по улиците в общината:

„Убеден съм, че са спазени изискванията и маркировката е изпълнена с надлежните бои. Преди известно време софийска фирма прави на няколко места маркировка, която е от друг тип и са лепи с горелки и която още стои на повечето места. Нека гледаме реално, ако улиците се измият, ще се види, че маркировката свети“.

По темата за планирания за септември фестивал „Милениум“ председателят на ОбС обясни, че една от фирмите участници обжалва в съда резултата и това спира реализацията му.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *