Глоба до 200 лв. и арест до 15 дни за хвърлено яйце по парламента

Хвърлянето на яйца по обществени сгради е нарушение на обществения ред, а това по полицаите не е по-различно, дори може би е по-унизително. Това коментира адвокат Марин Марковски пред Нова тв по повод на протеста пред парламента на 2 септември, когато напрежението ескалира и се стигна до сблъсъци между граждани и полицаи.

Той допълни, че този, който е хвърлил яйцето, трябва да бъде наказан.

„Законът казва, че той трябва да бъде установен и отведен в Районният съд. От 100 до 200 лв. е глобата и до 15 дни задържане в Районното”, каза още адвокат Марковски.

Според него е много важно човек да знае закона и да реши дали иска да го наруши или не.

Марковски коментира, че протестът е свещено и демократично право и е в основата на демокрацията. Той е на мнение, че и това е пътят към по-доброто.

„Опитът да се влезе в парламента – това е забранено от закона за митингите и събранията, както и от правилата, свързани с обществения ред. Това като проява може да е разбираемо психологически, но законът го забранява. Полицията в този случай има право да употреби и сила, и помощни средства. В закона се казва, че силата трябва да е пропорционална на това, в каква степен е нарушен обществения ред”, обясни адвокат Марковски.

Той добави, че има наредба, според която, при употреба на газ или спрей, трябва да се знае какъв е той, както и в какви случаи може да се употребява. Този спрей не може да уврежда човешкото здраве.

Той подчерта, че полицията трябва да опазва обществения ред, без да унижава честта и достойнството на гражданите, и без да нарушава телесната неприкосновеност. Според него зад тези фрази се крие човешко отношение, което на моменти е липсвало. Всяка лека телесна повреда от длъжностно лице при изпълнение на служебните задължения се наказва с до 3 години лишаването от свобода, защото употребата на сила по закон се прекратява веднага, когато отпадне нейната необходимост. От момента на прекратяването вече има престъпление, обясни Марковски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *