Глобите ги уплашиха и… Газовите уредби за коли в Благоевград свършиха

Газовите бутилки в благоевградските сервизи са на изчерпване, а в някои вече изобщо няма. Причината за дефицита е голямото търсене, което започна, след като от Пътна полиция започнаха масирани проверки за спазването на приетата преди 6 година наредба, информира в. „Струма“. Според нормативната уредба, променена през 2014 г., монтирането на системи за работа на двигателя с пропан-бутан или метан трябва да се отрази в талона на колата. Срокът е три години от първия преглед на газовата уредба, при който се издава удостоверение за извършената инспекция. За неспазване на това изискване глобата е 150 лева.

Първата специализирана операция на Пътна полиция, контролираща спазването на изискванията, започна на 17 февруари и трябваше да приключи до 28 февруари. За разлика от други подобни акции (за алкохол, скорост, колани и т.н.), за провеждането й не беше разпространена предварителна информация, което изненада неприятно шофьорите. Под страх от глоби мнозина собственици на автомобили се сетиха, че трябва да подменят старите газови бутилки и да направят промени в големия талон.

Екип на вестника направи проверка в няколко газови сервиза в Благоевград. Един от най-големите е на Славчо Кордев, който се намира в промишлената зона. Ето какво обясни той:

„Газовите бутилки свършиха. Има голямо търсене и затова се стигна до недостиг. В момента има паника сред хората, защото се правят проверки и се налага глоба от 50 лв. за стара бутилка. Срокът на експлоатация на газовата бутилка е 10 години. Но от датата на производство на бутилката, а не от датата на монтажа. Има много желаещи за подмяна на газовите бутилки, но тъй като в момента има дефицит, ние правим списък и като дойдат бутилките, звъним на клиентите да идват да ги сменяме.

Едно че няма бутилки, ами и ние нямаме физическа възможност да насмогнем. Каквато бутилка ни доставят, такава монтираме. Гледаме да са пресни. След като изтече 10-годишният срок, тя трябва да се смени, но това се прави еднократно. Дистрибуторите са най-вече от София, но бутилки се произвеждат във Велико Търново, Русе, Сопот. Нашето производство има някакъв лимит, поради което има и внос от чужбина, и даже от там по-бързо идват. Обикновено вносните бутилки са от Турция, но те отговарят на всички европейски изисквания. До седмица-две очаквам нещата да се нормализират“.

По повод изискванията, въведени преди 6 години относно промяната в талона за автомобилите на газ, Славчо Кордев счита, че просто някои негови колеги и пунктове не са си свършили работата, за да може хората да имат време да реагират.

„Когато се монтира газова уредба, се издава протокол, с който до следващия годишен преглед на автомобила тя трябва да мине на годишен технически преглед. След това с този протокол до 3 години клиентът трябва да си смени талона, който му се издава от пункта, където е проверена. Но изглежда не са си свършили работата и собствениците на автомобили, и пунктовете, и в един момент се стига до масова смяна на бутилки или узаконяването им. Тази наредба не е от днес и от вчера, просто сега контролните органи са решили да извършат проверки. Собственикът на автомобил е имал 3-годишен гратисен период от монтиране на уредбата да предприеме необходимите неща и да си смени талона, в който да фигурира алтернативното гориво. Ние, българите, малко си чакаме да свършим всичко в последния момент”, казва Славчо Кордев.

Той не приема оправданието, че шофьорите не са били достатъчно информирани, защото в протокола, който издават в газовия сервиз за монтажа на газовата уредба, пише, че в срок от 1 година колата трябва да мине на първоначален преглед.

„Това винаги обясняваме на клиента и ако той го е направил навреме, от пункта, през който е минал за първоначален преглед на уредбата, му казват какво трябва да направи“, добавя Славчо Кордев и показва за доказателство как изглежда един протокол, който издават от газовия сервиз.

Откакто действа наредбата от 2014 г., през газовия сервиз на Кордев са минали 1140 клиенти. Това показва справката, която си води във фирмените документи. Той обаче признава, че има и доста собственици на автомобили, които карат с нелегални газови уредби.

„Това е така, защото като няма документи за монтаж на газова уредба, на прегледите си затварят очите и пишат, че кара само на бензин. Пунктовете за технически прегледи правят компромиси на хората, което не е добре, защото крие рискове. Доста от тях не отговарят на изискванията и когато ние издаваме протоколи за газови уредби, трябва да ги преработим, защото си държим на качеството. Затова считам, че проверките на КАТ са необходими, но трябва да започнат от пунктовете за годишен преглед на автомобилите. Ако там има качествен контрол на газовите уредби, нещата ще си легнат в руслото. Всяка кола минава поне веднъж в годината на преглед и ако действително се установи, че не отговаря на изискванията и го върнат, нещата ще се оправят за една година“, категоричен е Славчо Кордев.

Далече по-несловоохтлив е управителят на газов сервиз в района на ЮЗУ, който отговаря лаконично, че при него няма проблем с газовите бутилки и не знаел как е при колегите му.

Репортерската проверка се пренесе в КАТ – Благоевград. Помещението пред гишето за регистрация и в коридора е препълнено с хора, основно с мъже и само едно младо момиче. Хората чакат търпеливо да им дойде редът още от сутринта.

„Дошъл съм в 9 часа, а сега е 11 часа. Чакам вече 2 часа и съм в края на опашката. Както е тръгнало, сигурно ще вися и следобед, защото преди мен има още 15 човека. Работи само едно гише, а служителката ще излезе за 1 час в обедна почивка. Обработката минава бавно, около 20 минути на човек“, обяснява благоевградчанинът Димитър Гълъбов и добавя: „ Преди 10 дни бях на годишен преглед за газовата уредба и съм платил 60 лв. Смених газовата бутилка, и там дадох 140 лв. На прегледа ми казаха, че до 3 години мога да карам, но на големия талон трябва да ми пише „газ и бензин“. Преди пишеше само „бензин“, но са го отменили и затова е тази навалица. Сега трябва да сменя големия талон, което ще ми струва 20 лв., и още 5 лв. за банковия превод – ето ти още 25 лв.”.

Междувременно започва спор за въпросната наредба между чакащите на опашката и по-информиран млад мъж пояснява: „Наредбата е от 2014 г. и се отнася само за колите, които имат платена газова уредба оттогава насам. За тях важи 3-годишният срок за пререгистрация. Трябва да преминат през технически преглед за установяване годността на газовата уредба и след това да отидат в КАТ да сменят талона, в който да се отрази, че колата е на бензин и на газ. Тъй като много хора не познават нормативната уредба, се стига до тези опашки, защото е изтекъл тригодишният срок за монтиране на газовата бутилка и вече подлежат на санкции. Пак опираме до информираността. Би трябвало във всеки сервиз, когато монтират газовата уредба, да кажат на клиента какво да прави за нейното легализиране – в какъв срок да мине на преглед, през кой лицензиран обект, т.е. да бъдат запознати“.

За онези, които не са с нови талони, в които да е отразено, че карат с повече от един вид гориво автомобилите си, глобата е 150 лева. Колко шофьори са хванати в нарушение и глобени, ще стане известно след края на специализираната полицейска операция.

Пиарът на ОД на МВР – Благоевград Йорданка Шаркова заяви, че не разполага с междинни данни за акцията. В КАТ нямали статистика и за броя автомобили на газ. В Пътна полиция обаче има официалната статистика за използваното гориво от регистрираните в България превозни средства. Последните данни от 1 февруари 2020 г. сочат, че при близо 2,840 милиона леки автомобила, газифицирани са под 208 000 броя. В същото време на бензин са 1.31 милиона коли, а на дизел – почти 1.30 милиона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *