Глобите за нарушения на пътя скачат здраво, ако ги събира ЧСИ

ЧСИ искат да събират глобите на нарушителите по пътя, особено на шофьорите рецидивисти. С такова предложение излезе Камарата на частните съдебни изпълнители наскоро. Според съсловната организация това би гарантирало по-добра събираемост в полза на държавата.

Идеята не е съвсем нова, а предложението на председателя на Камарата на частните съдебни изпълнители вероятно е продиктувано не само от загриженост към фиска и благополучието на държавния бюджет, но и от разбираем личен интерес. Този интерес е ‘създаването’ на работа и доходи на ЧСИ, коментира за „Марица” пловдивският адвокат Росен Димитров. Така или иначе частните съдебни изпълнители от доста отдавна събират различни задължения на държавата и задължения в полза на държавни институции. Например със Споразумение за сътрудничество за принудително изпълнение на вземанията на органите на съдебната власт, сключено между Висшия съдебен съвет и Камарата на частните съдебни изпълнители, ЧСИ събират неплатени задължения за държавни такси, глоби и разноски по образувани и водени дела пред съдилищата, посочва той.

Какво се случва с неплатените шофьорски глоби сега? Първо, МВР се опитва да ги събере само, а ако удари на камък след определен период, задълженията се прехвърлят на НАП. Публичните изпълнители там първоначално започват „преговори” с нарушителя на Закона за движение по пътищата, като телефонни обаждания, напомнящи имейли (т.нар. меки мерки), а ако липсва диалогичност, пристъпват към обезпечаване и събиране на задължението ​- най-често със запор на банкова сметка. Държавата е измислила и друг, доброволен начин да накара данъкоплатците да имат интерес да чистят задълженията си бързо ​- те не могат да ползват ред отстъпки и облекчения, ако имат неплатени глоби, като например отбив от 5% при подаване на данъчна декларация. Общо взето дейността на публичния изпълнител не се различава съществено от тази на частните и държавните съдебни изпълнители. Има обаче ключова разлика от гледна точна на таксите за отделни изпълнителни действия.

Публичните изпълнители не начисляват такси за запори, покани и други изпълнителни действия, дебело подчертава адв. Димитров.

Освен да създаде работа за ЧСИ, една такава идея обаче може да бръкне дълбоко в джоба на нарушителя. Може би затова от Камарата посочват, че би имала силен дисциплиниращ ефект. Краткият отговор на въпроса „С колко би могло да се увеличи дългът, ако със събирането му се занимае ЧСИ?” е: „ С много”, категоричен е адв. Росен Димитров. По-дългото обяснение е, че едно задължение би могло да се увеличи в пъти, като правилото е, че колкото по- малко е задължението, толкова повече се увеличава, допълва той. Ако примерно се дължи сума от 100 лева, то тя може да нарасне десетократно, че и повече, тоест да надмине 1000 лева.

Важно е да се отбележи, че досега говорим само за таксите към съдебните изпълнители, без да споменаваме нищо за хонорарите на адвокати и юрисконсулти, които образуват и водят изпълнителните дела. Те, както всички останали хора, работят, за да получат възнаграждение срещу своя труд и образование.

Не сме споменали нищо и за лихвите, които се натрупват с времето, ако въпреки образуваното дело задължението не се заплаща или се плаща на части. Хонорарите и лихвите се прибавят към основното задължение, поради което и то се увеличава. Всъщност именно това е своеобразната санкция за ненавременното плащане за дългове, коментира адв. Димитров.

Така че от гледна точка на държавата, държавния бюджет и общите средства една такава промяна би била добра. Практиката е доказала, че събираемостта на неплатени задължения се увеличава, когато за тяхното принудително събиране се използват частни съдебни изпълнители, обобщава известният пловдивски адвокат. Вариантът е добър и за ЧСИ, защото ще имат допълнителна работа и източник на доходи.

От гледна точка на длъжника, в конкретния случай на лицето, което е извършило нарушение и му е наложена глоба, която не е платило доброволно, вариантът обаче съвсем не е изгоден. Това е така, защото ЧСИ са доста ефективни при събирането на задължения. Освен че това им е работата, те имат и личен интерес да съберат парите на друг, защото така събират и парите за себе си – такси, за които вече споменахме, обяснява адв. Димитров.

Неудобствата за шофьорите, които не са си платили задълженията, са същите като неудобствата на всеки длъжник, срещу когото е насочено принудително изпълнение. Съдебните изпълнители ще посегнат на имуществото им, ще им запорират заплати и т.н.

Общините работят ударно с бирниците

2019 г. не е била най-успешната за дейността на ЧСИ, става ясно от годишния отчет на Камарата. Образувани са 205 000 дела, но от тях са приключили 165 000 и съответно са събрани приблизително 900 милиона лева. В предходните четири години събраната сума винаги е минавала 1 милиард.

Цифрите сочат засилване на обществената функция на ЧСИ, се казва още в доклада на Камарата.

„Връщаме все повече „държавни пари“, а в тежката финансова ситуация, в която се намират българските общини, те предпочитат да работят с частни съдебни изпълнители. Почти всички общински администрации вече ползват услугите на ЧСИ”, пише в документа.

Проверяваме онлайн с колко сме наказани

Две нови справки за проверка на незаплатени нарушения с МПС са достъпни в Системата за е-Връчване https://edelivery.egov.bg/, съобщиха от Държавна агенция „Електронно управление“. Едната е за проверка на задължения по фиш за извършено нарушение по Закона за движението по пътищата и Кодекса за застраховането.

Гражданите имат възможност да направят и втора справка за проверка на всички налични незаплатени документи за извършени нарушения на Закона за движението по пътищата и Кодекса за застраховането, на лице, по номер на свидетелство за управление на моторно превозно средство, ЕГН или личен номер на чужденец. Достъпът до системата се извършва с квалифициран електронен подпис (КЕП), облачен КЕП или ПИК на НОИ, допълват още от ДАЕУ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *