Глобиха с 5000 лв. община Невестино за незаконно сметище

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция на 5 000 лева, наложена на община Невестино от РИОСВ Перник.

Финансовата глоба според издаденото наказателно постановление на екоинспекторите бе в размер на 8 000 лева, но състав на Районния съд – Кюстендил със свое решение я намали.

Според протокола съставен при проверка на РИОСВ –Перник, на територията на община Невестино е установен новозамърсен терен за съхраняване на неопасни отпадъци. Констатирано е още, че на около 100 метра по пътя в близост до закритото общинско депо за неопасни отпадъци на Община Невестино е образувано нерегламентирано сметище.

Замърсен бил терен с площ около 800 м2, с подробно описание на откритите там отпадъци в съставения констативен протокол. Били са дадени предписания на Община Невестино, да почисти замърсения терен в срок.

При последваща проверка, служителите на РИОСВ – Перник установили, че Община Невестино не е изпълнила дадено ѝ предписание като на същия терен продължават да се съхраняват старите отпадъци, като има и новоизхвърлени.

Според нормата на Закона за управление на отпадъците за неизпълнение на предписание на физическите лица се налага глоба в размер от 2000,00 лева до 10000,00 лева, а на юридическите лица имуществена санкция в размер от 5000,00 лева до 20000,00 лева, посочват още магистратите от АС – Кюстендил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *