Година от щурма на Капитолия: Над 725 души са с обвинения

Година от щурма на Капитолия: Над 725 души са с обвинения

Президентът на САЩ Джо Байдън ще направи обръщение по повод годишнината от щурма на Капитолия. Мерките за сигурност във Вашингтон са повишени.

От Белия дом заявиха, че Байдън ще засегне темите за правовата държава и функционирането на демократичните системи. Байдън ще отдаде почит и на служителите на реда, които защитаваха парламента.

Точно преди година привърженици на предишния президент Доналд Тръмп щурмуваха сградата на Конгреса във Вашингтон. Четирима души загинаха.

Междувременно бяха задържани над 700 души, а специална комисия проучва Тръмп за съучастие и подклаждане на атаката.

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд обеща да държи отговорен всеки замесен в щурма срещу Капитолия, извършен точно преди една година от привърженици на бившия президент Доналд Тръмп, предаде междувременно Ройтерс.

Министерството на правосъдието е повдигнало до момента обвинения на над 725 души, вариращи от буйно поведение до нападения срещу полицията. От тях около 165 пледираха „виновни“ и най-малко 70 бяха осъдени.

Министерството на правосъдието остава ангажирано да подведе под отговорност всички извършители на нападението срещу нашата демокрация, заяви Гарланд в навечерието на годишнината от щурма.

Тълпа поддръжници на Тръмп нахлу в сградата на Конгреса на 6 януари 2021 г. в опит да бъде осуетено удостоверяването на резултатите от президентските избори, които Тръмп загуби от Джо Байдън, припомня БТА.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.