Големите болници у нас с поне 200 COVID легла

Големите болници у нас задължително трябва да отделят поне 200 легла за лечение на пациенти, диагностицирани с коронавирус. Това нареди премиерът Бойко Борисов.

„В този момент е изключително важно да осигурим легла за всеки български гражданин, който има нужда от болнично лечение. Трябва да се действа бързо и решително. Ето защо още днес здравният министър ще издаде нова заповед за обособяването на части от болници, които да са специализирани само за лечение на COVID-19“, написа във Фейсбук Борисов след заседанието на кабинета. По думите му ще има и нова реорганизация в големите болници, като във всяко голямо лечебно заведение ще бъдат разкрити по 200 легла.

„Няма да бъде затваряна държавата, напротив, сега като ръководител се чувствам най-силен. Знам какво е първата седмица, какво е втората, кога е тежко. Знам, че здравите трябва да работят, заразените – да се карантинират, болните – веднага да се лекуват“, коментира вчера в социалната мрежа премиерът. Той припомни, че в началото на пандемията мерките са били за пълен локдаун, защото не се е знаело какво може да се очаква. „Тогава даде ефект, сега знаем какво е. Знаем, че самодисциплината, грижата за другия човек и себе си, само това ни спасява“, каза още той. Борисов заяви също, че по 500 оздравяват и тези хора трябва да работят. „Държавата няма да спира, психиката на хората трябва да е стабилна“, категоричен е той и допълни, че заедно може да се справим със случващото се. “Имаме всичко осигурено за следващите месеци и гладен няма да остане никой, а ваксините започват да излизат. Февруари, март април ще изправя държавата“, категоричен е премиерът.

Министър-председателят заяви, че вече 12-и ден е на домашно лечение, но се надява скоро да е сред хората. „Силен съм, чувствам се достатъчно уверен, за да уверя и хората да преодоляват вируса. Тежко е, разчитам на моите юнаци докторите и сестрите, водещите ни лекари“, допълни той.

Борисов изтъкна, че на правителственото заседание вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова му докладвала, че от бранша е изразена готовност в най-кратък срок

да бъдат осигурени и легла в хотели при нужда

Такива ще има в цялата страна, а как ще се използват, ще решават здравните власти. Във видеото към поста пък самата Николова обясни, че вече имат готовност за София и областта.

Здравният министър Костадин Ангелов изтъкна, че болниците са в готовност. Тази в Бургас била реорганизирана. В сряда всички директори на болници били на среща с него, за да обсъдят новата заповед за обособяване на лечебни заведения само за COVID и за реорганизирането на големите болници. В заключение Борисов поясни,че трябва да се действа максимално бързо. По-късно от МС съобщиха, че всъщност Борисов е разпоредил да бъде създадена необходимата реорганизация за определянето на части от болниците, които да са специализирани само за лечението на COVID-19, както и за готовност на хотелите за настаняване на хора при нужда.

Междувременно картата на България, която показва разпространението на заразата от коронавирус у нас, пламна в червено. Това показват данните на Националния център по паразитни и заразни болести, който всяка седмица изготвя анализ на ситуацията в страната.

В момента у нас 25 области са оцветени в червено

което означава, че болните там са над 120 на 100 000 население. Единствените 3 зони, които се намират в „оранжевата зона“, са Видин, Добрич и Силистра. Преди десетина дни математикът на Националния оперативен щаб Николай Витанов предрече, че скоро в страната ще има и така наречените „тъмнолилави“ области, в които бройката на болните ще надхвърля 250 души на 100 000.

За пореден път в България отчитаме нов рекорд в статистиката за коронавируса, като според данните на Единния информационен портал виждаме цели 4041 новозаразени за последните 24 часа. Министър Костадин Ангелов обясни в началото на седмицата, че се очаква „шокиращ ръст“ в близките дни, който ще се дължи най-вече на забавянето в отчитането на данните от отделните лечебни заведения, които често качват данните с по няколко дни закъснение. Така или иначе, общият брой на инфекциите от началото на пандемията вече достигна 60 537, а хоспитализираните са почти 3000.

Нов „черен рекорд“ отчитаме и при смъртността

Още 63 души са загинали за денонощието, като така броят им достигна 1412. Известен позитивизъм дава фактът, че са излекувани 507 души през последните 24 часа, но все още статистиката отчита ръст на активните случаи до 37 581.

Процентът положителни проби е 36,52%, което отново е рекорд. В област София-град официално вече имаме над 20 хил. инфектирани с новите 1619 положителни PCR проби. Пловдив (337) и Варна (203) са следващите в таблицата.

„В момента наблюдаваме нарастване на броя на заразените, което ще постави всички системи под напрежение”. Това заяви в ефира на NOVA пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той сравни ситуацията в страната с разрастващ се пожар. Намаляването на разпространението му може да стане със спазване на дистанция и поддържане на хигиена на ръцете. „Когато имате макар и минимални оплаквания, като запушен нос, драскане в гърлото, температура и други симптоми, имайте предвит, че в медицината работим с нещо, наречено предварителна вероятност. В момента няма други инфекции, няма грип А, няма грип Б. Вероятността да имате коронавирус е голяма. Самоизолирайте се, останете си вкъщи. Не разпространявайте инфекцията”, призова медикът. Според него, в момента е важно обществото да е сплотено, а не разделено по отношение на мерките и справянето с кризата.

„Има много промени, които касаят както приема, така и действията в болниците. Спазването на протоколите е много важно. Съществено нещо е всеки един компонент от този процес да се мониторира, защото единствено чрез данни можем да управляваме кризата”, каза още той.

Д-р Симидчиев е на мнение, че по-често човек сам може да усети неразположение и да се самоограничи. При по-сериозни симптоми – ускорено дишане, сърцебиене, задух, е редно човек да се свърже с Бърза помощ“, смята пулмологът. Той посъветва често да проветряваме помещенията, тъй като сгъстеният въздух е опасен. Основният риск бил близкото разстояние между хората и неносенето на предпазни средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *